Home Verlichting Breng sfeer in je huis met led-dimmers

Breng sfeer in je huis met led-dimmers

Door bouwsuper
Breng sfeer in je huis met led-dimmers

Er is een belangrijke factor die nog weleens over het hoofd wordt gezien bij het inrichten van een woning: licht. Dat is jammer, want licht heeft heel veel invloed op de sfeer in huis. Led-dimmers kunnen een handige optie zijn om meer sfeer te creëren.

Makkelijk aan te passen

Het grootste voordeel van led-dimmers is het feit dat je de verlichting heel simpel kunt aanpassen. Met de dimmer kun je namelijk zelf bepalen welke lichtintensiteit je wilt hebben. Dat is handig, want we weten allemaal dat onze behoefte aan licht per moment kan verschillen. Wil je ’s avonds een boek lezen op de bank? Dan kun je de lamp voluit aanzetten en genieten van je leesvoer. Ga je een avondje film kijken? Dan is het juist weer prettig om het wat minder licht in de kamer te hebben. Met led- dimmers pas je de lichtsterkte van bijvoorbeeld vloerlampen dus snel en simpel aan. Houd er daarbij overigens wel rekening mee dat niet iedere ledlamp dimbaar is. Of dit kan, staat vermeld op de verpakking van de lamp. Als je zo’n dimbare Ledlamp combineert met een led-dimmer, kun je de verlichting dus prima aan je wensen aanpassen.

Goede energiebespaarder

Overigens hebben led-dimmers nog een belangrijk voordeel: je kunt er energie mee besparen. Ga maar na: als je een lamp voluit laat branden verbruikt deze meer energie dan wanneer die brandt op halve kracht. Op de lange termijn zijn dimmers dus een stuk voordeliger. Het is dus de moeite waard om je standaard schakelaars te vervangen voor led-dimmers. Niet alleen voor vloerlampen, maar ook voor hanglampen en plafonnières is dit een prima mogelijkheid.

Ledlampen installeren

Ledlampen installeren

Dimbare ledlampen installeren doe je simpel volgens deze stappen:

  1. Haal de stroom eraf (klinkt logisch, maar dit wordt vaker vergeten dan je denkt!);
  2. Verwijder vervolgens het afdekraam wat op de schakelaar zit;
  3. Sluit de dimmer aan op de schakeldraad (zwart) en stroomdraad (bruin) en zet deze vast met de bijgeleverde schroefjes of klemmetjes;
  4. Zet de dimmer in de inbouwdoos in de muur;
  5. Schakel dan de stroom weer in en check of de dimmer werkt. Met behulp van een zwart afstelknopje kun je in sommige gevallen de minimale lichtsterkte instellen;
  6. Zet ten slotte het afdekraam weer terug en plaats de dimmerknop.

Na het doorlopen van dit stappenplan kun je direct genieten van deze nieuwe sfeermakers in je huis!

Related Posts