Home Ruimte Brandveilig wonen; dit heb ik nodig!

Brandveilig wonen; dit heb ik nodig!

Door Marieke
Brandveilig

Natuurlijk hoop je dat het nooit gebeurt, maar als het vuur dan toch in razendsnel tempo om je heen raast, dan wil je toch dat je alle benodigde hulpmiddelen in huis heb om jezelf te beschermen en dat je zo snel mogelijk ongedeerd buiten kunt komen. We hebben het over brand. Brand voorkomen is het belangrijkste wat je kunt doen. Maar toch, een ongeluk zit in een klein hoekje. In dit artikel geven wij je 4 benodigdheden wat je in huis kunt halen voor een brandveilig huis, zodat jij hopelijk wel op tijd kunt wegkomen.

Blusdeken

Een blusdeken is gemaakt van onbrandbare stof. Het zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer bij een brand stopt. Door het toedekken van de brandhaard met een blusdeken, kan er geen zuurstof meer bij de brand komen en dooft de brand. Er wordt doorgaans geadviseerd om de blusdeken in de keuken te leggen zodat je snel een vlam-in-de-pan kun doven. Toch is het niet verkeerd om ook een blusdeken op je slaapkamer te hebben, als er brand uitbreekt, dan kun je ook je deken om je heen wikkelen en ervoor zorgen dat je snel buiten komt. Hang een blusdeken op een makkelijk bereikbare plek in huis en zorg ervoor dat iedereen in huis het weet te vinden. Een blusdeken gaat zo’n 5 jaar mee. Schrijf bij aanschaf de datum van aanschaf op de deken en vervang deze tijdig.

Brandblusser

In bedrijven, scholen en instellingen is het verplicht om een brandblusser te hebben hangen. Maar thuis is het brandgevaar net zo groot, dus waarom hebben we thuis geen brandblusser? Hiermee kun je snel een beginnende brand blussen en wellicht levens redden. Het is wel belangrijk dat je je goed op de hoogte stelt van welke stoffen je met welke blusstof je kunt blussen. Schaf dan ook een brandblusser aan die past bij de plek waar je die wilt hangen.

Brandladder

Met een brandladder zorg je voor een extra vluchtroute. Dit kan handig zijn als de normale route niet bruikbaar is doordat het is geblokkeerd door rook en vlammen. De ladder bevestig je met 2 haken aan je raamkozijn of aan het balkon. Er wordt geadviseerd om op elke verdieping boven de begane grond een ladder te bewaren op een plek waar je makkelijk bij kunt en waar iedereen in huis het weet te vinden.

Rookmelders

Voor een brandveilig huis is het verstandig om in je huis rookmelders te hebben hangen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te weten wanneer er een brand is in je huis. Als je ‘s nachts wakker wordt van een brand, dan is het vaak al te laat. Door het geluid van de brandmelder word je eerder wakker en ben je wellicht nog op tijd om je huis te ontsnappen. Hang op elke verdieping minstens één brandmelder en bij voorkeur in de hal of de overloop.

Leestip: Een rookmelder redt levens; heb jij ze in huis?

Brandpreventie

Een brand voorkomen is natuurlijk nog altijd het beste. Wij geven je nog een aantal tips.

  • Gebruik kaarsen verstandig. Niet in de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen.
  • Zorg dat kinderen niet bij lucifers en aanstekers kunnen, of een bijvoorbeeld een brandende kaars kunnen grijpen.
  • Blijf in de keuken als je aan het koken bent.
  • Laat een strijkijzer niet onbeheerd achter.
  • Laat je schoorsteen regelmatig controleren en schoonmaken.
  • Een wasmachine en droger bij voorkeur niet aanzetten als jij weg bent.

Welke middelen heb jij in huis om je huis brandveilig te maken en om de brand snel te blussen of om snel weg te komen.

Related Posts