Home RuimteTuin Bomen en struiken in je tuin; wat zijn de regels

Bomen en struiken in je tuin; wat zijn de regels

Door Marieke
Bomen en struiken

Bomen of struiken die in de tuin van je buren staan kunnen ontzettend veel overlast bezorgen. Als je wel eens naar de Rijdende Rechter gekeken hebt, weet je dat de kwestie bomen en struiken vaak een dingetje is wat tot grote ruzies kan leiden. Daarom is het verstandig dat je weet wat de regels zijn omtrent bomen en struiken in je tuin, en daarmee kun je nare situaties voorkomen.

2 meter

Het is verboden om een boom te planten binnen 2 meter van de erfgrens. Voor heggen en struiken geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit is wettelijk bepaald. In sommige gemeentes kunnen die regels anders zijn. Ga altijd na bij de gemeente welke regels er gelden in de gemeente waar je woont. In de verboden zone mag je dus geen bomen of stuiken planten. Wordt het wel gedaan, dan mogen de buren eisen dat het wordt verwijderd.

En zoals bij de meeste regels, zijn er uitzonderingen. Ben je samen met je buren overeengekomen dat er een boom of struik binnen de verboden zone wordt geplant, dan mag dit gedaan worden. Maar let op; deze afspraak is persoonlijk. Het kan zijn dat er nieuwe buren komen en dat die eisen dat de boom wordt verwijderd. Dan zul je dat moeten doen.

Als er een op de erfgrens een erfafscheiding staat, bijvoorbeeld een schutting, dan mag er in de verboden zone beplanting staan, maar die mag niet hoger zijn dan de erfafscheiding.

Er is sprake van verjaring als de boom of struik 20 jaar of langer staat.

Overhangende takken van bomen en struiken

Bomen, struiken, de takken van de bomen en struiken blijven maar groeien en groeien. En op een dag komen er takken van de boom die bij de buren staat over de schutting heen en hangen ze bij jou in de tuin. Je mag je buren vriendelijk verzoeken om de takken zelf te verwijderen. Bij voorkeur schriftelijk en binnen een redelijke termijn. Wordt er niet aan je verzoek voldaan, dan mag je zelf de knipschaar pakken en de takken verwijderen. Je moet er wel voor zorgen dat je de boom niet beschadigt, doe je dit wel, dan zijn de kosten voor jouw rekening.

Als je buurman de takken wilt snoeien dan moet je hem wel toelaten in jouw tuin.

Vallende vruchten

Appels, kastanjes, pruimen; het kan zijn dat de vruchten van de boom die bij je buren in de tuin staat, bij jou in de tuin vallen. Alles wat bij jou in de tuin valt is ook voor jou. Daarbij maakt het niet uit dat de boom niet van jou is.

Wortels

Wortels stoppen niet bij de erfgrens. En wortels kunnen zo sterk zijn dat ze jouw gazon of terras volledig ruïneren. En bovendien nemen ze al het water van de nabijgelegen plantjes weg. Je mag zelf de wortels afhakken. Daarvoor heb je geen toestemming van de buren nodig.

Regels onderhoud

De eigenaar is verplicht om de boom met enige regelmaat te onderhouden. Je hebt zorgplicht. Als er sprake is van een gevaarlijke situatie dan heb je een extra zorgplicht. Denk bijvoorbeeld aan die oude boom die begint te kraken als er een flinke storm opkomt. Heb je die zorgplicht nagelaten, en er gebeurt wat, dan ben jij als eigenaar aansprakelijk.

De zorgplicht houdt in dat de boom of struik regelmatig gesnoeid wordt en dat het niet hoger komt dan de schutting.

 

Related Posts