Home Wonen Blijf gezond op de werkvloer

Blijf gezond op de werkvloer

Door bouwsuper
gezond werkvloer

Werken kan een aanslag op lichaam veroorzaken. Je zit uren achter elkaar op een stoel achter de computer, meestal 5 dagen in de week. Dit kan jouw lichaam aantasten. Velen die nog even een snack naar binnen werken als zij moe worden vanwege het werk. Ga niet voor dat koekje of stuk taart maar maak een wandeling, ruim je kantoor op of ga voor een stuk fruit. Dit zijn al een simpele manieren om naar een gezondere werkdag te gaan. Het kan moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen gezond leven en de werkvloer maar het is zeker mogelijk. Lees onze tips daarom aandachtig door.

Beweging

Ga voor minstens één keer per uur even bewegen. Zitten voor 40 uur per week is bij lange na niet gezond. Het kan pijn in je rug, schouders, heupen en nek veroorzaken. Als je op het moment niet kunt voorkomen om van je werkplek af te gaan, ga dan minstens één keer per uur even snel staan of loop even naar de keuken om de hoek. Als dit lastig is om aan herinnert te worden kan je een notificatie in je telefoon of computer zetten. Even snel een korte beweging is al goed om jouw bloed beter door te laten stromen.

Reinig je werkplek

Denk aan alle bacteriën die er overal kunnen zitten. Het toetsenboord bevat vaak veel meer bacteriën dan het toilet. Gebruik bijvoorbeeld een desinfecterend doekje om je muis en toetsenboord te desinfecteren. Verklein hierdoor het risico om ziek te worden. Door het bureau georganiseerd te houden heb je niet alleen een beter overzicht maar kan je het ook nog eens makkelijker schoonhouden. Gebruik dus verschillende bakken en laden om mappen en papierwerk op te bergen. Ziektekiemen zijn er overal om je immuunsysteem aan te vallen. Voordat je het weet heb je griep en kan je die belangrijke presentatie niet geven. Houd je bureau schoon, was vaak je handen, drink genoeg vitamine C en vergeet je dagelijkse portie fruit en groente niet.

Water drinken

Zorg ervoor dat je de hele dag water drinkt. Een lichte uitdroging kan zelfs al vermoeidheid, humeurigheid en problemen veroorzaken. Water geven jouw spieren energie en scherpte. Probeer zo’n 8 glazen water te drinken wat helpt om je te hydrateren. Verzin een manier om voor jezelf genoeg water te blijven drinken. Neem bijvoorbeeld een bidon mee die elke 2-3 uur op moet zijn. Ook hiervoor kun je weer een herinnering in de computer zetten om elk half uur een goede slok water te drinken. Vocht kun je ook uit voedsel halen. Denk hierbij voornamelijk aan fruit zoals appels, druiven, sinaasappels, watermeloen en mandarijnen.

Eet geen gefrituurd voedsel tijdens de lunch of tussendoor

Het kan er heel aantrekkelijk uitzien en lekker zijn maar van gefrituurd voedsel kan een opgeblazen gevoel krijgen. Er zitten ook heel veel calorieën en vet in. Dit kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Probeer meer te concentreren op licht verteerbaar voedsel zoals salades.

Actief buiten je werk

Zorg ervoor dat je actief bent buiten werk om. Elk uur dat je aan jouw bureau zit ben je slechts in lichte activiteit. Ook als je eerder genoemde tips uitvoert. Ga voor of na werk buiten de deur een activiteit doen. Je kunt naar de sportschool op elk moment van de dag. Enkele zijn zelfs sportscholen die 24 uur per dag open zijn. Door meer te bewegen en actiever te zijn zal jij je fitter voelen. Dit geeft een beter humeur, zowel thuis als op de werkvloer.

Wees sociaal op de werkvloer

Je moet misschien geconcentreerd zijn zonder te veel afleiding maar socialiseren is een cruciaal aspect van jouw gezondheid. Het is niet altijd even makkelijk om een praatje te maken dus bedenk onderwerpen waarvan iedereen wel wat vanaf weet. Kom even van je bureaustoel af en begin een gesprek met een collega. Het kan zelfs helpen om depressies te bestrijden. Tevens heb je gelijk een korte lichte beweging wat goed is voor de bloedsomloop.

Staand bureau

Heb je wel eens nagedacht over een staand bureau? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het risico op diabetes wordt verhoogd als je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt. Ga echter niet van de hele dag zitten naar de hele dag staan aangezien dit heel vermoeiend kan zijn in het begin. Dit zal de productiviteit verminderen. Bouw dit dus langzaam op tot de helft of zelfs tot heel de dag op werk.

Juiste houding

Als jij aan je bureau zit, zit dan recht. Zit niet scheef en voorovergebogen op jouw stoel. Dit kan jouw houding drastisch verslechteren. Ga daarom op een ergonomische bureaustoel zitten om jouw houding te optimaliseren. Een slechte houding kan je gevoelens en gedachten van een persoon beïnvloeden. Dit kan zowel negatief als positief zijn. Zit daarom rechtop met ontspannen benen en voeten op de grond.

Programma’s

We zijn de hele dag gewend om naar schermen te kijken, of het nu een tablet, telefoon of computer is. Er wordt veelal niet nagedacht over de negatieve gevolgen. Door de hele dag naar een scherm te kijken treedt er vermoeidheid van de ogen op. Er zijn programma’s om je computerscherm minder scherp te maken en bepaalde kleuren te verminderen. Dit geeft meer rust aan de ogen. Zorg ook voor een goede verlichting op je bureau.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

Related Posts