Home Klustips De belangrijkste info over glazen daken, in een nutshell

De belangrijkste info over glazen daken, in een nutshell

Door bouwsuper
glazen daken

Het glazen dak is er voor diegenen die maximaal uitzicht, daglicht en ruimte willen creëren. De dakdekker langs laten komen voor deze klus kent meerdere voordelen. Benieuwd naar waarom jij moet gaan voor een glazen dak en waar je op moet letten bij de aanschaf? Je leest het hier.

Glazen daken

Het plaatsen van ramen in een dak wordt steeds vaker gekozen door de Nederlander. En dat is ook niet voor niks. Glazen daken voorzien de kamer van veel ruimte en licht waardoor jij automatisch lekkerder in je vel zal zitten. Deze maand is het eerste CO2 neutrale ei gelegd in Nederland en je raadt het al: de kip die dit ei gelegd heeft, leeft op een biologische boerderij met een glazen dak. De toenemende mate waarin Nederlanders kiezen voor een glazen dak is tevens te verklaren door de ontwikkeling van het glas dat wordt gebruikt. Dit glas wordt namelijk steeds meer zonwerend, waardoor de ruimte onder het glazen dak geen broeikas wordt.

Welke mogelijkheden zijn er?

Een ander voordeel van glazen daken is dat er verschillende mogelijkheden zijn in beraming en type glas. Doorgaans biedt een dakdekker aluminium, houten en pvc beraming. Meestal kiezen mensen voor een aluminium beraming in een modern interieur, houten beraming voor een klassiek interieur en afwisselend pvc beraming. Ook betreft het glas heb je de keuze uit 3 mogelijkheden:

  • Enkel gelaagd glas: Het meest voordelige glas maar niet isolerend. Dit glas wordt alleen gebruikt voor een veranda of een overkapping.
  • Gelaagd HR++ glas: Dit glas is het geschikt voor daken waar weinig tot geen zon op valt. Dit glas is een stuk voordeliger dus kies dit type glas zodra de aanbouw nauwelijks voorzien wordt van zon. Gelaagd HR++ glas staat erom bekend een uitstekende isolatie te hebben, in tegenstelling tot enkel gelaagd glas.
  • Gelaagd warmtewerend glas: Het meest dure glas maar broodnodig voor de glazen daken waar veel zon op komt. Dit glas blokkeert maar liefst 70% van de lichtinval terwijl het toch kleurloos is. Dit glas isoleert daarnaast nog iets beter dan gelaagd HR++ glas waardoor dit in ieder geval de meest milieubewust keuze is.

Waar je nog wel op moet letten

Tenzij je zelf een dakdekker bent is het geen optie om een glazen dak te plaatsen. Als glazen dak breekt, valt deze in duizenden stukjes. Ook moet er rekening gehouden worden met de draagkracht van het glas. Een dakdekker weet exact wat de formules zijn die gebruikt worden voor jouw glazen dak. Toch is het mogelijk om alvast wat voorwerk te doen. Meet de afmetingen bijvoorbeeld af zodat de dakdekker dit niet hoeft te doen.

Related Posts