Home Gereedschap Beitels slijpen: zo doe je dat

Beitels slijpen: zo doe je dat

Door bouwsuper

Als je een nieuwe beitel koopt, is het gereedschap vlijmscherp. Gebruik je jouw beitel regelmatig, dan wordt het mes langzaam maar zeker steeds botter. Met een botte beitel wordt het werken niet alleen vermoeiender en lastiger, maar is het eindresultaat van je werk bovendien minder mooi. Heb jij te maken met een botte beitel? Lees dan in dit artikel wanneer en hoe je jouw beitel moet slijpen.

Beitel slijpen of niet? Doe de test

Je beitel is misschien niet meer zo scherp als voorheen, maar dit betekent niet dat het gereedschap volledig bot is en geslepen moet worden. Een gemakkelijke methode om te testen of je jouw beitel moet slijpen, is door het mes zachtjes langs je onderarm te laten gaan. Gaan de haartjes van je onderarm er gemakkelijk af door het mes, dan hoef je de beitel niet te slijpen. Gaan niet alle haartjes eraf of blijven de haartjes zelfs allemaal zitten, dan is het wel tijd om de beitel te slijpen.

Jouw beitel slijpen: een handig stappenplan

Om jouw beitel weer lekker scherp te maken, moet je het gereedschap op de juiste manier slijpen. Door onderstaand stappenplan te volgen, slijp je jouw beitel op een veilige manier weer vlijmscherp.

Stap 1: pak een slijpsteen en leg deze steen eerst vijf minuten in het water. Pas als de slijpsteen vijf minuten in het water heeft gelegen, kun je de beginnen met het slijpen van je beitel.

Stap 2: houdt de beitel bij het slijpen altijd onder dezelfde slijphoek. Ook moet je ervoor zorgen dat de gehele schuine kant van de beitel (de vouw) contact heeft met de slijpsteen en niet slechts een deel van de vouw.

Stap 3: maak vloeiende bewegingen tijdens het slijpen en beweeg met enige kracht in beide richtingen over de steen. Maak gebruik van het hele oppervlak van de slijpsteen, zodat er geen sporen op de slijpsteen kunnen komen door het slijpen van de beitel.

Stap 4: wordt de snede fijner, dan verminder je de druk op de slijpsteen.

Stap 5: zit er een braam over de gehele breedte van de beitel? Dan is er voldoende materiaal afgenomen om de beitel weer scherp te maken. Je bent nu nog niet klaar, want aan de rugzijde van de beitel zit nu nog een braam.

Stap 6: wet de beitel kort aan de zijde waar de braam zich bevindt. Dit doe je door de juiste zijde vlak op de steen te plaatsen en vier tot zes keer in beide richtingen over de steen te bewegen.

Stap 7: laat de slijpsteen afkoelen, net zoals de beitel. Pas als alles afgekoeld is, kun je de slijpsteen opruimen en de beitel weer monteren en gebruiken.

Drie belangrijke tips voor het slijpen van een beitel

Met bovenstaand stappenplan kun je zelf een beitel slijpen, maar lees eerst nog wel even onderstaande tips door om zeker te weten dat je de beitel op de juiste manier slijpt.

Tip 1: je kunt het beste gebruik maken van een natte slijpsteen. Wil je de beitel toch droog slijpen, dan dompel je het snijvlak af en toe in water. Op deze manier voorkom je dat het metaal oververhit raakt en weet je bovendien zeker dat het metaal zijn hardheid niet verliest.

Tip 2: let goed op het blauw verkleuren van de beitel. Verkleurt jouw beitel naar een blauwachtige kleur, dan is dit een teken dat het materiaal oververhit raakt. Stop even met werken en dompel de beitel onder in water.

Tip 3: houd de hoek bij het slijpen altijd helemaal gelijk. Zo voorkom je dat het ene deel van de beitel scherper is dan het andere deel van de beitel en je niet meer prettig met het gereedschap kunt werken.

Extra tip: draag altijd een bril en handschoenen!

Voor je aan de slag gaat met het slijpen van je beitel, willen we je nog op het hart drukken dat je altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen moet dragen bij deze klus. Door een bril te dragen, voorkom je dat er metaaldeeltjes in je ogen komen. Door handschoenen aan te trekken, bescherm je je handen tegen de rondvliegende metaaldeeltjes.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.