Home RuimteBuiten Anti inbraakeisen voor nieuwe woningen

Anti inbraakeisen voor nieuwe woningen

Door bouwsuper
Anti inbraak eisen nieuwe woning

Inbraken komen vaak voor. In de zomer van 2016 zelfs een schrikbarende 250 keer per dag. Dat blijkt uit berekeningen van Buurtfacts van RTL Nieuws op basis van gegevens van de politie. En niet alleen in oudere woningen maar ook veelal in nieuwbouwwoningen. Veel mensen gaan er namelijk vaak vanuit dat de nieuwbouwwoningen voldoen aan de laatste anti inbraak eisen. Maar dat is zeker niet het geval. Een inbraak is meestal te voorkomen, maar niet met enkel veiligheidssloten op de deur. Er moet naar meerdere factoren worden gekeken. Bijvoorbeeld klimmogelijkheden als een kliko of een afdak. De meeste inbraken (ongeveer 70%) worden gepleegd door zogenaamde ‘gelegenheidsinbrekers’. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein en eenvoudig materiaal, zoals een tang of een schroevendraaier. Hij wordt actief als hij een woning ziet waar vermoedelijk wat te halen is. Wanneer je bijvoorbeeld anti kerntrekbeslag neemt, heeft dat een afschrikwekkend effect en is een inbreker geneigd om het volgende huis te kiezen. Het politie keurmerk veilig wonen is een manier om jezelf te verzekeren van een inbraakveilige woning.

Politie keurmerk veilig wonen

Het politie keurmerk veilig wonen (PKVW) is een keurmerk waarmee de politie woningen keurt op inbraakwerendheid. De inbraakwerendheid van woningen wordt gedefinieerd met het aantal minuten dat een inbreker nodig heeft om bij een woning in te breken. Dat wordt aangegeven met een aantal sterren. Eén, twee of drie sterren. Om in aanmerking te komen voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning moet je huis aan een aantal eisen voldoen.

De eisen in het kort:

  • SKG Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kent 2 eisenpakketten: één voor bestaande bouw en één voor nieuwbouw.

Stappenplan nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning is een woning die korter dan twee jaar geleden is opgeleverd. Het verkrijgen van een PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor een nieuwbouwwoning verloopt anders dan bij een bestaande woning. Hier vindt je meer informatie over de verschillende mogelijkheden en situaties.

De eerste mogelijkheid: Als je een woning hebt gebouwd of laat bouwen op een vrije kavel kun je zelf een inspectie-instelling inschakelen. De inspectie-instelling zorgt ervoor dat je het PKVW-certificaat Beveiligde Woning kunt behalen. Informeer bij een van onderstaande inspectie-instellingen: Stichting CB&V www.cbenv.nl en R2B inspecties BV www.r2b.nl

De tweede mogelijkheid: wanneer een woningbouwproject gefaseerd wordt opgeleverd hoef je niet te wachten tot het hele project is opgeleverd. Een inspectie-instelling inspecteert jouw woning en de directe omgeving, zoals achterpaden en verlichting in de openbare ruimte. Als aan de eisen is voldaan, kun je een PKVW-certificaat Beveiligde Woning krijgen. Neem hiervoor contact op met een van de inspectie-instellingen.

De derde mogelijkheid: wanneer de gehele wijk het Politiekeurmerk zou krijgen via aannemer, gemeente of projectontwikkelaar, maar dit niet lukt, dan kun je het PKVW-certificaat Beveiligde Woning ook aanvragen bij een inspectie-instelling.

Related Posts