Home Klustips Alles wat je moet weten over kooiladders

Alles wat je moet weten over kooiladders

Door bouwsuper

Je kent ze vast wel. Die zenuwslopende films waarbij je nagelbijtend van angst iemand veel te snel over een krakende brandtrap naar beneden ziet proberen te vluchten. Er gebeurt altijd wel iets. De treden vallen er tussenuit of de trappen gaan niet goed open. In veel gevallen springt of valt er wel iemand van de oude stellingen regelrecht naar beneden.

Die ouderwetse, krakende brandtrappen van de film zijn natuurlijk allang verleden tijd. Deze gevaarlijke stellages hebben al jaren plaats gemaakt voor de veilige variant: de kooiladder. Het is niet voor niets dat kooiladders niet meer weg te denken zijn als vluchtweg of toegang tot gebouwen en bedrijven.

De wetgeving

Volgens de wet moeten er bij gebouwen nu eenmaal vluchtwegen aanwezig zijn. In dit geval wordt er vaak gebruik gemaakt van de aluminium kooiladders. Met deze ladders kunnen mensen namelijk snel en veilig het gebouw verlaten, met een enorm verminderd risico op valpartijen. De vluchtladders zijn vervaardigd van blank aluminium en zorgen volgens de wet voor een veilige werkomgeving. Zo mag, als de kooiladder aan de onderzijde bereikbaar is voor het publiek, de toegang niet direct toegankelijk zijn. De toegang tot de ladder moet namelijk afgesloten kunnen worden met bijvoorbeeld een deur of luik. Ook moeten aluminium kooiladders jaarlijkse inspecties en keuringen doorgaan (dit is niet wettelijk verplicht, maar wel belangrijk). Maar behalve de wetgeving en veiligheid, zijn er ook andere doeleinden voor de kooiladder.

Andere doeleinden

Een kooiladder kan namelijk gebruikt worden om een gebouw veilig en snel te verlaten, maar ook om bepaalde delen van een gebouw gemakkelijk te kunnen bereiken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld naast het gebruik als brand of vluchtladder, ook gebruikt worden als schoorsteenladder, gevelladder, dakladder of inspectieladder voor onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Waar je de kooiladder ook voor gebruikt, je kunt er vanuit gaan dat het aan alle wetten en regelgeving voldoet.

Wanneer gebruik je een kooiladder

Kooiladders worden over het algemeen gebruikt op hoge gebouwen en meestal naast een gebied met een grote valhoogte. Maar ook wanneer een staande ladder door het hoogte verschil niet mogelijk is, wordt de kooiladder gebruikt. Het gebruiken / toepassen van een kooiladder is het meest zinvol vanaf een hoogteverschil van 3 meter of meer. Het onderste gedeelte (het gedeelte zonder kooi) mag namelijk maximaal 3 meter hoog zijn. Is het gebouw nu hoger dan 10 meter, dan moet de kooiladder worden voorzien van rustbordessen op een maximale afstand van 6 meter.

 

Related Posts