Home Gereedschap Alles wat je moet weten over kruiwagens

Alles wat je moet weten over kruiwagens

Door Marieke
Kruiwagen kopen; hier let je op

Met de lente en de zomer in aantocht is het fijn om in de tuin aan de slag te gaan en deze weer helemaal klaar te maken voor een lang tuinseizoen. De heg en de struiken snoeien, nieuwe kleurrijke planten en bloemen planten, de vijver schoonmaken, het gazon maaien en een gezellig zithoekje creëren. Gelukkig is er altijd wel wat te doen in de tuin. Dat tuinieren soms ook een best zware klus is, weten de meesten onder ons maar al te goed, zeker als je met zakken tuinaarde loopt te sjouwen of je al het snoeiafval in de groene kliko wilt gooien. Een kruiwagen kan het werk in de tuin een stuk makkelijker maken. Heb je nog geen kruiwagen? Dan kan het verstandig zijn om eens te onderzoeken of je er een wilt aanschaffen. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten bij de aanschaf van een kruiwagen, maar ook waar je op moet letten bij het gebruik van kruiwagens. Want ook dat kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Een kruiwagen kopen; 4 tips

Als je een kruiwagen wilt aanschaffen dan is het verstandig om op een paar factoren te letten. We zetten deze tips eens voor je op een rijtje:

Tip 1: Verschillende soorten kruiwagens

Er bestaan verschillende soorten kruiwagens die elk weer zijn eigen voordelen, maar ook nadelen kennen. Er zijn speciale kruiwagens die geschikt zijn voor de bouw, of voor de agrarische sector. Deze kruiwagens zijn vaak wat groter, steviger, zwaarder, maar ook duurder. Ook zijn er kruiwagens verkrijgbaar die je thuis kunt gebruiken voor je reguliere tuinwerkzaamheden. Deze zijn vaak wat lichter, handzamer en goedkoper. Wist je dat er zelfs opvouwbare kruiwagens zijn? Ideaal voor als je opbergruimte zeer beperkt is.

Tip 2: De laadbak van een kruiwagen

Een standaard kruiwagen heeft meestal een laadbak van 80 liter, uitlopend tot 100 liter. De bak is vaak gemaakt van kunststof zodat de wagen licht in gewicht blijft en daardoor makkelijker is te verplaatsen. Het frame van een kruiwagen is vaak gemaakt van oersterk en degelijk metaal.

Ook zijn er kruiwagens verkrijgbaar die voorzien zijn van een bak van metaal. Dat heeft als voordeel dat je zwaardere materialen kunt vervoeren zoals tegels of puin. Het nadeel is dat zo’n exemplaar daardoor zwaarder is en lastiger te besturen. Als je de wagen buiten wilt laten staan dan is het van belang om een verzinkt stalen variant te kiezen, die niet zal roesten bij regenachtig weer.

Tip 3: Wielen

De standaard kruiwagen is voorzien van één wiel. Hiermee kun je makkelijk sturen en bochtjes maken. Ook zijn er varianten verkrijgbaar die voorzien zijn van twee wielen. Deze zijn wat stabieler en is daardoor handig voor rechte stukken en wat zwaardere last. Het nadeel van een exemplaar met twee wielen is dat je met deze lastiger een bochtje kunnen nemen.

Dan is er nog een verschil op te merken als het gaat om de wielen. De meeste kruiwagens zijn voorzien van een luchtband, terwijl andere exemplaren voorzien zijn van een massieve band. Een luchtband heeft meer vering en rijdt wat soepeler. Het nadeel is dat een luchtband lek kan raken en af en toe eens vervangen moet worden als deze niet meer te repareren is. Kies je voor een kruiwagen met een massieve band, dan hoef je deze niet meer op te pompen omdat die niet lek kan raken. Het rijdt wel minder fijn, vooral op oneffen pad. Dan is er ook nog de kruiwagen met een antilekband. Dan heb je het voordeel van beide banden in één band.

Tip 4: De bestuurder

Grotere sterke mannen kunnen met een grote volle kruiwagen misschien wel prima overweg. Maar lukt dat een vrouw die klein van stuk is ook? Voordat je een kruiwagen aanschaft is het goed om te bepalen wie de wagen doorgaans zal besturen zodat je het gewicht en de grootte van de kruiwagen daarop aan kunt passen.

Lees ook: Beste kruiwagen van 2021

Het gebruik van een kruiwagen; 5 tips

Een volgeladen kruiwagen is best zwaar om te verplaatsen. Daar komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Als je veel gebruik maakt van een kruiwagen, dan is een ergonomische houding wel zo prettig. We zetten 5 tips voor je op een rijtje als het gaat om het gebruik van kruiwagens.

Tip 1: Maximaal draagvermogen

Elke kruiwagen heeft een maximaal draagvermogen en dat wordt niet voor niets vermeld bij de specificaties. Een kruiwagen zorgt voor een flinke belasting voor je lichaam, zoals je rug en je armen. Ga bij het laden van de laadbak qua gewicht nooit over het maximaal draagvermogen heen. Je kunt beter een keer extra heen en weer lopen dan de boel forceren en lang klachten hebben.

Tip 2: De juiste houding

Denk bij het omhoog tillen van de wagen aan de manier waarop je dat doet. Doe je dit met gebogen rug, dan bestaat er de kans dat je je nek en schouders overbelast. Til de wagen vanuit je benen omhoog, met de schouders naar achteren en zorg ervoor dat je hoofd rechtop blijft.

Tip 3: De kruiwagen onderhouden

Voor een langer behoud is het van belang om de kruiwagen met regelmaat te onderhouden. Maak de laadbak na gebruik goed schoon, controleer het wiel en pomp deze zo nodig op en poets ook het handvat.

Let er op dat je een kruiwagenband in veel gevallen niet met een fietspomp kunt oppompen. Er zijn wel verloopnippels te koop waardoor het wel mogelijk is om dat met een fietspomp te kunnen doen. Ook kun je de kruiwagen meenemen naar een autogarage of tankstation. Vind je de kruiwagen een beetje te groot om in je auto te vervoeren naar de garage of tankstation? Dan kun je altijd nog het wiel demonteren en los meenemen.

Tip 4: De kruiwagen opbergen

Een kruiwagen kun je het beste overdekt opbergen, bijvoorbeeld in je schuur, garage of werkplaats. Het beste kun je deze rechtop zetten. Alleen heeft niet iedereen genoeg ruimte om te kruiwagen op een droge plek op te bergen. Buiten is ook prima, maar let er dan wel op dat de kruiwagen van corrosiebestendige materialen zijn gemaakt. Buiten is de kans op roesten immers groter. En zoals we al eerder schreven, bij ruimtegebrek kan ook een opvouwbare kruiwagen ideaal zijn.

Tip 5: Draag beschermende kleding

Een kruiwagen die op je tenen belandt is niet zo prettig. Als je een volle kruiwagen gaat verplaatsen dan kun je het beste stevige schoenen dragen, het liefst werkschoenen met harde neuzen. Op je slippertjes of sandalen met de kruiwagen in de weer gaan is niet zo handig. Ook kun je het beste handschoenen aantrekken om je handen te beschermen.

Lees ook: Zware meubels verhuizen: 5 tips
Lees ook: Hoe leg je tegels in je tuin?

Related Posts