Echte klussers gaan natuurlijk niet bij de kleinste tegenslag meteen een monteur bellen. Tenslotte kunnen we best zelf onze problemen oplossen, nietwaar? Toch blijkt een kapotte afzuigkap één van de meest voorkomende redenen om een monteur te bellen. Het systeem lijkt al snel heel ingewikkeld en mensen willen er daarom maar liever niet aan beginnen. Terwijl je een afzuigkap repareren vaak eenvoudig zelf kunt doen. En dat kan je handenvol geld besparen! Dit zijn veel voorkomende problemen met de afzuigkap en oplossingen daarvoor.
Enkele betrouwbare webshops waar je accessoires kunt bestellen waarmee jij zelf je afzuigkap kunt repareren:
In dit artikel:
Probleem 1: de verlichting werkt niet
Tsja, het klinkt heel erg simpel en dat is het ook. Onder de afzuigkap zitten één of twee klepjes met daarachter lampjes. En die kunnen kapot gaan. Het zijn meestal gloeilampjes (bij oudere afzuigkappen). Haal het klepje los en verwijder het lampje. Ga dan naar de dichtstbijzijnde winkel die lampjes verkoopt en zoek naar een LED-lampje dat dezelfde fitting heeft. Deze gaan veel langer mee, ze worden niet warm én ze besparen stroom. Een afzuigkap repareren door alleen een lampje te vervangen is daarmee dus een fluitje van een cent.
Probleem 2: er brandt een rood lampje
Heb je een afzuigkap met meerdere opties, dan kan er ineens een rood lampje gaan branden. Wanneer je in de handleiding kijkt, zie je meestal staan dat het te maken heeft met het vetfilter. Er zitten één of twee kleppen onder de afzuigkap die losgeklikt kunnen worden. Daaronder vind je dunne filters, die het vet opnemen. Deze filters kun je eenvoudig vervangen, het materiaal hiervoor vind je zelfs gewoon in de supermarkt.
Probleem 3: het rode lampje blijft branden
Heb je het vetfilter vervangen en blijft het lampje toch branden? Dan moet je het systeem even resetten. Kijk in de handleiding hoe dit moet. Bij de meeste afzuigkappen druk je dan de knop 5 seconden in, waarna het systeem zichzelf reset. Het lampje moet dan vanzelf uitgaan.
Probleem 4: er klinkt raar geluid als de afzuigkap aan gaat
Rare geluiden zijn lastig te traceren, omdat we niet weten wat je precies hoort. Er zijn wel enkele veel voorkomende oorzaken en oplossingen. De eerste twee oorzaken hangen samen: het koolstoffilter is slecht geplaatst (laat lucht erlangs) of is verouderd. In beide gevallen vervang je het koolstoffilter. Je klikt de platen van het vetfilter los. Daarachter vind je bij de meeste types afzuigkap enkele schroeven die je los kunt draaien. Eenmaal bij de achterliggende onderdelen, zoek je het koolstoffilter. Dit vervang je voor een filter van hetzelfde merk en type.
De derde mogelijke oorzaak is een probleem met de luchtafvoer, waardoor die rammelt. Er zit een lange buis bovenop de afzuigkap richting buiten. Deze kun je vrij eenvoudig vervangen, waarna de herrie een stuk minder zou moeten zijn. Is de slang te lang, dan kan dit ook voor problemen zorgen. Probeer de slang dus zo kort mogelijk te houden. En ten laatste is het goed om te kijken of de slang wel breed genoeg is: bij voorkeur minimaal 12,5 cm breed.
Lees ook: 5x keukenwerkbladen voor een landelijke keuken
Probleem 5: de afzuigkap gaat niet meer aan
Het klinkt kinderachtig, maar controleer eerst of de stroom er eigenlijk wel op staat. Kijk ook of de stop niet is gesprongen, want het is lang niet altijd nodig om de boel open te schroeven. Pas wanneer je echt zeker weet dat er stroom op het apparaat staat, ga je over op de volgende stap. Er zijn twee opties: je vervangt de motor van het apparaat, of je laat een monteur komen. De eerste optie is goedkoper, maar is ook een gokje. Want als de motor niet de oorzaak is van het probleem, kost het je best wat geld. Anderzijds is het wel goedkoper dan een monteur laten komen.
De motor van de afzuigkap kun je bereiken door alle kleppen en panelen los te schroeven die je tegenkomt. Uiteindelijk ligt de motor bloot. Maak altijd eerst een foto van de bedrading voordat je hem losmaakt! Omdat bedrading niet in elke keuken hetzelfde is, is het later lastig te achterhalen hoe het precies zit. De foto kan dan heel goed helpen. Soms kun je ook ruiken dat de motor het probleem was: je ruikt dan een schroeilucht bij de motor.
Probleem 6: de afzuigkap geeft minder vermogen
De zuigkracht van je afzuigkap neemt meestal iets af naarmate hij ouder wordt. Maar… daar is veel aan te doen. Sta jij bij de afzuigkap en denk je “die had toch meer power?”, dan is het tijd om deze tips even te checken:
- Vervang het vetfilter. Een vol filter remt de luchtdoorstroom.
- Maak de kappen en kleppen eens grondig schoon, eventueel in de vaatwasser. Vet kan een heel sterke remmende werking hebben!
- Check het buitenrooster. Dit kan verstopt zijn of een van de lamellen is scheef komen te zitten.
Als de afzuigkap kapot is, denken veel mensen dat er niets aan te doen valt zonder monteur erbij. Toch kun je al heel veel zelf aan de afzuigkap repareren, voordat je die monteur opbelt. De meeste klussen in de keuken zijn vrij gemakkelijk op te lossen en je kunt best zelf een kijkje nemen. De voorrijkosten alleen al zijn zo hoog dat dat het zeker waard is. En kom je er echt niet uit, dan kun je altijd nog even een expert in de buurt opzoeken. Of eens rondvragen in je kennissenkring natuurlijk.
Een afzuigkap repareren; doe je dat zelf of laat jij liever een monteur komen?
Lees ook: Bespaar geld, laat je keuken renoveren!
Lees ook: Zelf je nieuwe keuken maken? Wij zetten alle onderdelen op een rijtje!