Alles afstoffen; je vraagt je vaak af waarvoor je dat doen. Heb je eenmaal alles afgestoft, slechts een paar uur later ligt er alweer een laagje stof op de kast of in je vensterbank en kun je weer van voor af aan beginnen. Er lijkt nooit een einde aan te komen. Maar oké, helemaal een stofvrij huis, dat gaat je nooit lukken. Toch zijn er een paar tips en trucs waardoor je minder stof in je huis hebt.
In dit artikel:
Wat is stof eigenlijk?
Stof is een verzamelnaam voor huidschilfers, dode huidcellen, kledingvezels, haren van huisdieren en vuil van buiten. Als alle stofdeeltjes bij elkaar komen, dan noemen we wat stof. En omdat afstoffen de meest stoffige bezigheid is die er bestaat, wil je liever het meteen maar goed doen en er geen minuut langer mee bezig zijn dan nodig is.
Tip 1: gebruik geen plumeau
Het lijkt een superhandig ding, de plumeau. Je gaat ermee over de kast en je kast is weer vrij van stof. Nee, echt niet. Een plumeau verwijdert geen stof, het verplaatst alleen maar stof. En dat is nu net niet wat jij wilt. Wil je toch een duster gebruiken, gebruik dan een microvezelduster. En microvezeldoekje kan ook. De stof blijft dan aan het doekje kleven en daarmee is het stof echt weg.
Tip 2: houd roosters stofvrij
Roosters; je hebt er heel wat in je huis. Elk elektrisch apparaat heeft een ventilatierooster. Denk ook aan de afzuigkap in de keuken en het ventilatierooster in de badkamer. Roosters zijn perfecte plaatsen voor stof. Daarbij zorgt stof in roosters ervoor dat de roosters ook niet meer hun werk kunnen doen. Ga je met je stofzuiger door het huis? Ga dan ook even met de stofzuiger (zonder voet) langs het rooster om de stof uit het rooster te zuigen.
Eens in de zoveel tijd is het ook verstandig om een rooster los te halen en eens even goed de binnenkant met water en een sopje af te poetsen.
Tip 3: eerst droog, dan nat
Haal eerst met een droge doek, een microvezeldoekje is het beste, het stof van de kasten en de vensterbanken. Daarna ga je nog eens met een natte doek eroverheen. Deze volgorde is het beste. Ga je gelijk met een natte doek aan de slag, dan krijg je allemaal natte stofplukken op je kast en dat wil je ook niet. Het lijkt een beetje dubbelop, maar je wint er wel enorm veel tijd mee.
Tip 4: maak de stofzuiger regelmatig schoon
Vervang op tijd de stofzuigerzak, nog voor deze helemaal vol zit, en maak ook de filters en de rest van de stofzuiger goed schoon. Doe je dit niet op tijd, de stofzuiger blaast het stof gewoon weer terug de ruimte in. En dat is nu net niet de bedoeling.
Tip 5: reinigingspray
Gebruik je een reinigingsspray? Dan is natuurlijk direct weer alles schoon en fris en heb je een heerlijke geur in je huis. Maar spuit nooit rechtstreeks de spray op de meubels. Het is beter om de spray op een doekje te spuiten en vervolgens je meubels te poetsen. Of gebruik een emmer met water en allesreiniger.
Tip 6: eerst afstoffen of eerst stofzuigen?
Daar wisselen de meningen over. Voor beide valt wat te zeggen. Als je afstoft dwarrelt er stof op de vloer dat je later weer met de stofzuiger opzuigt. Maar andersom is ook waar. Met stofzuigen vliegt er ook weer wat stof de lucht in en dwarrelt het zo weer op je net afgenomen meubels. Tsja, waar je het beste aan doet? Aan jou de keuze!
Leestip: hoe met je een stofzuiger onderhouden