Home RuimteBadkamer 8 Tips om je (nieuwe) handdoeken te wassen

8 Tips om je (nieuwe) handdoeken te wassen

Door Marieke
Handdoeken wassen

Voor de een kan een handdoek niet hard genoeg aanvoelen, terwijl de ander zichzelf het liefst met zo’n zacht en donzig mogelijke handdoek afdroogt. Om van die lekker zachte handdoeken te houden is het belangrijk dat je deze op de juiste manier wast. In dit artikel geven wij je tips hoe je nieuwe handdoeken het beste in gebruik kunt nemen en hoe je deze daarna het beste kunt wassen om ze zo lang mogelijk mooi te houden.

Tip 1: Ga voor kwaliteit

Kwaliteit hoeft echt niet veel duurder te zijn, kies daarom voor handdoeken van de beste kwaliteit. Een handdoek van een goede kwaliteit is vaak wat dikker en beter in staat om vocht te absorberen. Daarnaast kunnen ze ook beter tegen hoge temperaturen en kunnen ze vaker worden gewassen voordat ze echt versleten zijn.

Tip 2: Weken

Je hebt prachtige nieuwe handdoeken van de beste kwaliteit gekocht. Voordat je deze in gebruik neemt kun je de handdoeken het beste 24 uur lang laten weken in een teil met koud water. De katoenvezels worden dan geopend en daardoor kan het vocht beter geabsorbeerd worden. Voeg er nog een scheutje azijn toe en de kleur van de baddoeken zal ook langer mooi blijven.

Tip 3: De temperatuur

Handdoeken kun je het beste in een speciale ‘handdoekenwas’ wassen, dus zonder andere kledingstukken. Knopen en ritsen van kledingstukken kunnen de vezels van de handdoeken beschadigen en daardoor zullen de badlakens minder lang meegaan. Handdoeken wassen kan op verschillende temperaturen, want echt heel vies zijn de handdoeken meestal niet. Maar onthoud wel dat schimmels en bacteriën het pas doodgaan bij een temperatuur van 60 graden.

Tip 4: Gebruik geen wasverzachter

Dat klinkt vreemd, zou je zeggen. Wasverzachter maakt je was toch juist zachter en bovendien ruikt het lekker. Handdoeken worden wel zacht van wasverzachter, maar het absorberend vermogen wordt ook minder. Ook blijven er meer zeepresten achter in de handdoeken. Daarom kun je beter geen wasverzachter voor je badlakens gebruiken.

Tip 5: Azijn

Toch zit het wasverzachtervakje niet voor niets in de wasmachine. Giet hier, voordat je de wasmachine aanzet, een scheut azijn in. Je krijgt hierdoor zachte baddoeken en ze behouden hun kleur. Bovendien ontkalkt en ontvet azijn en zeepresten worden zo opgelost. En zo is azijn ook goed voor een langer behoud van je wasmachine.

Tip 6: Gebruik weinig wasmiddel

Less is more. Je bent altijd geneigd om lekker veel wasmiddel bij de was in de wasmachine te doen. Dan wordt het goed schoon en ruiken ze lekker. Maar niets is minder waar. Veel wasmiddel betekent ook dat er veel zeepresten achterblijven. In de wasmachine, maar ook in kleding en handdoeken. Een klein beetje wasmiddel gebruiken is goed. En bovendien ook goed voor de portemonnee.

Tip 7: Drogen

De wind werkt ook prima als wasverzachter en je handdoeken zullen heerlijk en fris ruiken als ze aan de buitenlucht zijn gedroogd. Helaas is dat in ons regenachtig landje niet altijd mogelijk om je badlakens buiten te laten drogen. De droger werkt ook prima. Je handdoeken zullen heerlijk zacht uit de droger komen.

Tip 8: Strijk ze niet

Het strijken van handdoeken is overbodig en zonde van je tijd. De meeste mensen zullen het ook niet doen. Buiten dat is het ook niet verstandig om je handdoeken te strijken. De hitte kunnen de vezels beschadigen en dat tast het absorberend vermogen van de handdoek aan. Vouw de badlakens luchtig op, en zorg ervoor dat er voldoende ruimte in de kast is om ze op te bergen. Hiermee zorg je ervoor dat de zachtheid het langst blijft behouden.

Leestip: 6 tips voor een opgeruimde badkamer

Related Posts