Home Wonen 8 kenmerken van een Bohemian woonstijl

8 kenmerken van een Bohemian woonstijl

Door Marieke
Bohemian interieur

Als je denkt aan een Bohemian interieur dan zijn er drie belangrijke kernwoorden te noemen: Felle kleuren, glimmende hebbedingetjes en drukke prints. De letterlijke vertaling van Bohemian is niet-burgerlijk, een Bohemian interieur is dan ook alles behalve burgerlijk en alledaags te noemen. In dit artikel noemen we een aantal kenmerken van een Bohemian interieur.

Laat alle regels los

Een van de kenmerken van een Bohemian interieur is dat deze woonstijl zich geen regels laat voorschrijven en laat zich niet vastleggen in een trend. Hoewel een bohemian woonstijl niet makkelijk in kenmerken kunt vastleggen, herken je deze stijl direct.

Eigenlijk is een bohemian interieur in één zin samen te vatten; een bonte verzameling van meubels, kleuren en accessoires die toch matchen. En als jij het vindt matchen, dan is het goed.

Kleur; als verbindende factor

Qua kleur is alles mogelijk. Wel is het verstandig om kleur al een verbindende factor in je interieur te gebruiken. Dat betekent dat je één kleur op meerdere plekken in je woning terug te laten komen. Door één bepaalde kleur vaak terug te laten komen creëer je rust, maar ook samenhang.

Het leuke van een Bohemian interieur is dat je helemaal los kunt gaan als het gaat om kleur. Of je nu voor diepe, intense kleuren gaat als donkergroen, auberginepaars, of voor warme aardse tinten als oker, beige, roestkleur of bruin, alles is oké. Ook felle kleuren als rood, roze, geel of blauw zie je vaak terugkomen. Je kunt flink uitpakken door de kleur terug te laten komen op de muur, je meubels of de vloer, maar je kunt het ook subtieler aanpakken door kleuraccenten aan je accessoires toe te voegen.

Groen is een must

Bij een bohemian interieur horen beslist ook groene planten. Grotere en weelderige planten als palmen doen het ontzettend goed. Of zet verschillende planten bij elkaar in een groepje, of hang ze aan het plafond aan hangers van macramé. Vetplanten en cactussen maken het geheel helemaal compleet!

Bohemian woonstijl

Lees ook: Een industrieel interieur; 6 tips

Zachte stoffen

Zachte stoffen zorgen voor de bohemian feel. Kussens op de bank, een fleecedeken over de leuning, diverse kleden op de vloer en zelfs aan de muur. Het kan allemaal. In combinatie met veel kleur en een mix van veel verschillende prints creëer je al snel een bohemian look en een spannend interieur. Een Oosters tapijt op de vloer, een macramé kleed aan de muur of een schapenwollen vachtje over de bank. Een combinatie van verschillende kleuren, stijlen en prints zorgen beslist voor een spraakmakend interieur.

Glitter and Glamour

Glimmende hebbedingetjes maken je bohemian interieur helemaal compleet. Denk bijvoorbeeld eens aan een spiegel met een zilveren of gouden rand, een schilderij met een lijst in deze glimmende kleuren of kaarsenstandaards. Glitter and glamour hoort beslist thuis in een bohemian interieur, maar maak het niet al te bling-bling.

Een mix van oud en nieuw

Een prachtige nieuwe bank valt uitstekend te combineren met de oude dekenkist van je oma. Een modern schilderij hangt prachtig boven dat vintage kastje dat je via Marktplaats gevonden hebt. Een moderne lamp kan goed uitkomen naast de oude fauteuil waar je opa dagelijks is zat. Een mix van oud en nieuw, ook dat kan allemaal in een bohemian inrichting.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn helemaal in opkomst de laatste jaren. Zo zie je hout, rotan, wol en bakstenen ook zeker terug in een bohemian interieur. Onbewerkte materialen geven je interieur een stoer en doorleefde uitstraling.

Wereldse invloeden

Een Oosters tapijt op de vloer. Een prachtige beeld uit Afrika of kussens op de bank in een Marokkaanse tintje. Heb je veel gereisd? Dan kun je dat zeker in je Bohemian woonkamer tentoonstellen!

Lees ook: 8 kenmerken van een Scandinavisch interieur
Lees ook: 5 stoere vloeren voor een industrieel interieur

Related Posts