Home RuimteTuin 7x gevaarlijke en giftige planten in je tuin!

7x gevaarlijke en giftige planten in je tuin!

Door Marieke

Heerlijk in de tuin zitten en genieten van de zon en je tuin. Lekker buiten spelen met je (klein)kinderen in je tuin of dollen met je hond of je kat! Of vind jij het fijn om te tuinieren en van je tuin een schitterend plaatje te maken? Maar pas op; wees je bewust van gevaren die in je eigen tuin schuilen. Neem bijvoorbeeld een aantal planten die vrijwel in elke tuin staan, maar die uitermate giftig zijn. We zetten een aantal giftige planten voor je op een rijtje.

Narcis

Heb jij deze prachtige voorjaarsbloemen in je tuin staan? Het eten ervan kan leiden tot overgeven, buikpijn en diarree. Rondom narcissen spelen en ravotten is geen probleem, plukken is ook geen probleem, maar wees je er wel bewust van dat als narcissen in de mond gestoken wordt, je daar goed ziek van kan worden. Let ook goed op het water in de vaas waar je narcissen in hebt staan. Gelukkig komt het zelden tot niet voor dat kinderen ziek worden door narcissen.

Giftige planten; narcis

Oleander

De oleander is een prachtige plant, maar extreem giftig. Als een kind per ongeluk een blaadje in de mond stopt – je weet maar nooit met kinderen – dan kan dat zelfs de dood tot gevolg hebben. Het gif van de oleander heeft een groot effect op het hart. Symptomen zijn braken, buikpijn, hoofdpijn, vertraging van de hartslag en daar kun je in shock van raken. En dat kan de dood tot gevolg hebben.

De oleander is een giftige plant

Rabarber

‘Rabarber, dat kun je toch gewoon eten? Ja, dat klopt. De stengels wel. De bladeren niet, deze bevatten een hoge dosis oxaalzuur en dat is giftig als je dat in grote hoeveelheden tot je neemt. Het kan leiden tot nierproblemen. Voor huisdieren zijn rabarberbladeren zelfs giftig.

De bladeren van de rabarber zijn giftig.

Taxus

De Taxus behoort tot de giftige planten. De Taxus is een haagplant die je overal ziet. Maar wist je dat alle soorten Taxus extreem giftig zijn? Vooral de zaden in de besjes zijn levensgevaarlijk. Vogels eten ze echter wel, maar voor mensen en ook andere dieren zijn deze zaadjes en bladeren giftig. Pas vooral op dat je kinderen niet de besjes gaan eten.

Maar het goede nieuws is dat takken toch worden ingezameld om levens te redden. Taxol wordt gebruikt voor medicijnen tegen sommige kankersoorten.

De Taxus is een van de giftige planten die je in Nederland veel tegenkomt

Wonderboom of Ricinusboom

De Ricinus is een bijzonder tropisch boompje met bloemen die zaadjes bevatten die hartstikke giftig zijn. Een klein kindje kan al na het eten van 5 van deze zaadjes overlijden. De wonderboom vind je vooral op braakliggend terrein en in de buurt van spoorwegen.

De wonderboom is prachtig maar behoort wel tot de giftige planten

Gevlekte scheerling

Gevlekte scheerling is een van de allergiftigste planten van Europa. Coniine is al in kleien hoeveelheden dodelijk. Oude Grieken gebruikten het sap voor mensen die de doodstraf hadden gekregen.

De gevlekte scheerling komt niet veel voor maar als je die ziet moet je voorzichtig zijn

Berenklauw

Je vindt ze veel in de bermen, vanaf juli komen ze op veel plekken in Nederland op; de berenklauw en de reuzenberenklauw. Het sap uit deze planten zorgen voor ernstige huidirritatie. Je krijgt grote rode vlekken die jeuken en die opzwellen. Als gevolg hiervan krijg je pijnlijke brandblaren waar je wel twee weken mee zoet kunt zijn. Het is verstandig om uit de buurt van de berenklauw te blijven. Zeker als je weet dat het sap uit de haartjes blindheid kan veroorzaken.

De berenklauw kan enorme brandblaren tot gevolg hebben

Giftige planten; als er kinderen en huisdieren in je tuin rondlopen is het goed om te achterhalen welke planten in je tuin giftig zijn en welke niet. Zo kun jij daarop maatregelen nemen!

Lees ook: Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten

Related Posts