Home Klustips 7 tips om vochtproblemen op te lossen

7 tips om vochtproblemen op te lossen

Door bouwsuper
vochtproblemen oplossen

In ieder huis is veel vocht aanwezig. In nieuwe huizen kan dat door de bouwmaterialen komen. In oudere huizen komt het vooral door lekkages. Bijvoorbeeld door problemen met de afvoer van de wasmachine of een lek dak. Daarnaast produceren we als mens zelf veel vocht. Maar ook tijdens het douchen komt er veel vocht vrij. Te veel vocht in huis levert problemen op. De ramen kunnen steeds beslagen zijn, maar erger nog, er kan zich schimmel gaan vormen. In dit artikel geven we zeven tips om vochtproblemen op te lossen.

Tip 1: Ventilatie is belangrijk

De meeste vochtproblemen zijn een gevolg van een slechte ventilatie. Alle kieren en gaten worden immers dichtgemaakt om het huis goed te isoleren. Dit betekent wel dat vocht niet of nauwelijks naar buiten kan. Zo snel je merkt dat er vochtproblemen ontstaan, is het zaak dat je direct gaat ventileren. Zorg dat de vochtige lucht naar buiten kan. Zet voldoende ramen open voor een goede luchtstroom door het huis.

Tip 2: Denk aan ventilatieroosters

De meeste huizen zijn voorzien van ventilatieroosters. Vaak worden deze roosters dicht gedaan wanneer het buiten koud is. Terwijl de roosters juist bedoeld zijn om te ventileren wanneer het te koud is om de ramen open te zetten. Doe ze daarom niet te snel dicht en vergeet niet om ze op een later tijdstip weer open te doen.

Tip 3: Bouwdroger gebruiken

Als je een lekkage hebt gehad, kan het zo vochtig zijn, dat ventileren niet genoeg is. Je kunt dan een bouwdroger huren om het vocht uit je huis te krijgen. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld een muur hebt laten stucen. Er zit dan veel vocht in de muur wat eruit moet. Door een bouwdroger te gebruiken, droogt je huis veel sneller op.

Tip 4: Gebruik een adsorptiedroger

Wanneer je vochtproblemen hebt en het is erg koud, dan krijgt een gewone bouwdroger het niet snel droog. Dan is een adsorptiedroger de oplossing. Deze werkt ook bij lage temperaturen en stoot bijna geen vochtige lucht uit.

Tip 5: Vochtvreter gebruiken

Soms is een vochtprobleem ontstaan door bijvoorbeeld het knoeien van water. Zeker in slecht geventileerde ruimtes, zoals kasten, kan dit voor problemen zorgen. Als je daar niets aan doet kan er al snel schimmel ontstaan. Plaats daarom een vochtvreter op de plaats waar het water heeft gelegen. Vergeet vervolgens niet om deze af en toe te legen.

Tip 6: Houd je huis droog

Het klinkt logisch, maar de meeste vochtproblemen kun je voorkomen door je huis droog te houden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je tijdens en na het douchen, de badkamer goed ventileert. Als er vocht is geknoeid moet je dit snel opruimen. Eventueel met een vochtvreter. Let erop dat ramen, waar regen door naar binnen kan, niet openstaan tijdens een regenbui.

Tip 7: Gevel waterafstotend maken

Bij sommige oudere huizen kan het voorkomen dat vocht van buiten, door de muren heen trekt. Dit is vervelend omdat je huis nu eenmaal nat wordt. Laat dan de gevel waterafstotend maken. Het is een relatief eenvoudige operatie en het voorkomt vochtproblemen in huis.

Vochtproblemen kunnen erg vervelend zijn omdat het moeilijk weg te halen is. Houd daarom je huis droog. En als er toch vocht ontstaat, moet je dit snel verwijderen. Ruikt het ergens muf? Ventileer dan om schimmel te voorkomen.

Related Posts