Home Wonen 7 tips om je bos bloemen langer mooi te houden

7 tips om je bos bloemen langer mooi te houden

Door Marieke
Bos bloemen

Een prachtige bos bloemen koop je niet voor niks. Als je dan een bos bloemen koopt wil je er ook lang plezier van hebben. Je herkent het vast dat je een mooie bos op tafel hebt staan en een dag later hangt de eerste bloem al slap. Dat wil je natuurlijk niet, je wilt er zeker wel een week van genieten, het liefst nog wat langer. In dit artikel geven wij je 7 tips om je boeket bloemen langer mooi te houden.

Tip 1: Snijd de bloemen schuin af

In de eerste plaats is het belangrijk dat je de stelen van de bloemen schuin afsnijdt. Doe dit met een mesje en niet met een schaar. Een schaar zorgt ervoor dat de stelen kunnen beschadigen. Het afsnijden van de stelen heeft een reden. Vergelijk de onderkant van de steel eens met een soort wond. Als de stelen een paar minuten uit het water zijn, groeien deze wonden als het ware dicht. Dan nemen ze ook niet genoeg water meer op. Door de steel een stukje af te snijden, kunnen ze voldoende water opnemen.

Dat je de stelen schuin afsnijdt heeft ook een reden. Het oppervlak van de steel is dan groter waardoor er zoveel mogelijk water opgenomen kan worden. Snijd de stelen zo kort mogelijk af, een korte steel neemt veel meer water op dan een lange steel. Bij een lange steel kan de weg naar de bloem wel eens té lang zijn.

Gardena snoeischaar

Met deze comfortabele snoeischaar kun je makkelijk bloemen, levende takken en hout knippen.

Tip 2: Een schone vaas

Kies de mooiste vaas bij de bos bloemen. Maak de vaas eerst goed schoon met een sopje. Ja, natuurlijk heb je dat al gedaan voordat je de vorige keer de vaas ging opbergen, maar toch is het belangrijk om het weer te doen. Bacteriën van de vorige bos kunnen nog in de vaas zitten en het nieuwe boeket aantasten.

Vervolgens vul je de vaas met lauw kraanwater en zet je de bloemen in de vaas.

Tip 3: Verwijder bladeren

Alle bladeren die in het water in de vaas terechtkomen verwijder je. Als bladeren in het water hangen, rotten ze sneller waardoor er bacteriën in het water komen. Deze bacteriën tasten je prachtige bloemen aan en zorgen ervoor dat bloemen eerder doodgaan.

Tip 4: Kies de beste plek

Bloemen staan het liefst op een lichte plek, maar liever niet in direct zonlicht. Zet de bloemen ook niet op een plek waar het tocht, bij een radiator of naast je fruitschaal. Rijp fruit maakt namelijk ethyleengas aan en dat zorgt ervoor dat bloemen sneller zullen verouderen. En dat wil je natuurlijk.

Tip 5: Schoon water

Dat bloemen van water houden hoeven we je waarschijnlijk te vertellen. Maar wist je dat bloemen van schoon water houden? Gooi elke dag even die vaas leeg en vul het weer met vers, schoon, lauwwarm water.

Tip 6: Verwelkte bloemen

Dagenlang heb je kunnen genieten van het prachtige boeket met kleurrijke bloemen. Toch komt er eens de eerste verwelkte bloem aan. Haal deze bloem dan ook meteen uit de vaas. Verwelkte bloemen maken ethyleen aan (net als fruit) waardoor de andere bloemen ook sneller zullen verwelken.

Tip 7: Stengels bijknippen

Als je het water ververst, kijk dan ook direct of het nodig is om nog een stukje van de stengel af te knippen. Zo zorg je ervoor dat ze optimaal water kunnen drinken en dus ook langer mooi blijven.

Hoe zorg jij ervoor dat je bloemen langer mooi blijven.

Leestip: Hoe verzorg je een orchidee

Related Posts