Home Gereedschap 6 tips voor een efficiënt magazijn

6 tips voor een efficiënt magazijn

Door Judith

Een efficiënt magazijn is heel belangrijk voor een bedrijf. Je moet snel kunnen vinden wat je zoekt. Bovendien moet de situatie veilig en overzichtelijk zijn. Vaak gaat het mis in een magazijn. Als je even niet oplet wordt het een rommeltje van slordige dozen en bakken. En als je echt te lang slordig bent kun je uiteindelijk niets meer vinden en kan er zelfs een gevaarlijke situatie ontstaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een efficiënt magazijn inrichten? Dit zijn 6 tips voor een efficiënt magazijn inrichten én netjes houden.

1. Waar moet wat staan?

Maak eerst een overzicht van de goederen die in het magazijn moeten worden opgeslagen. Vervolgens bepaal je waar ze moeten staan. Dit zijn tips:

  • Spullen die veel worden gebruikt of verkocht moeten vooraan staan. Spullen die minder vaak nodig zijn kunnen verder naar achteren.
  • Let op de omstandigheden (vocht, weer, temperatuur) en hou hier rekening mee. Moeten bepaalde gereedschappen bijvoorbeeld absoluut droog blijven, dan zet je ze niet vlak bij de deur.

Door op deze manier in te schatten waar de goederen ongeveer moeten staan krijg je al een grove indeling. Die ga je nu verder uitwerken.

2. Leggen, hangen of beide?

In een gereedschapsmagazijn is het praktisch om bepaalde zaken op te hangen. Bijvoorbeeld tuingereedschap kan veel efficiënter worden opgehangen dan neergelegd. Moet in jouw magazijn los gereedschap, dan kun je dat ophangen of opbergen in gereedschapskisten. Doe dit netjes en overzichtelijk. Er zijn bijvoorbeeld speciale rekken waarmee je gereedschap en kleine spulletjes netjes op kunt hangen aan de wanden. Doe dit alleen op plaatsen waar je er ook goed bij kan. Zet er geen kasten of tafels voor.

3. Stellingen en rekken

Vervolgens ga je stellingen en rekken plaatsen in je magazijn. Doe dit op zo’n manier dat er een duidelijke, ruime looproute is. Bovendien moet je rekening houden met bijvoorbeeld een heftruck als je die nodig hebt. Je kunt eenvoudige stellingkasten nemen. Maar tegenwoordig is Multitube ook erg populair. Dit is een systeem van buizen waarmee je van alles kunt bouwen. Je kunt je rekken dus heel precies op maat maken. En heb je ineens andere voorraad, dan kun je heel eenvoudig het systeem ombouwen naar iets anders.

4. Kijk welke spullen bij elkaar passen

Efficiënt inrichten is een kwestie van handig indelen.

  • Het belangrijkst is dat de spullen die het meest gebruikt worden vooraan liggen. Bijvoorbeeld het gereedschap en de kleding die je nodig hebt om veilig te werken en die je dagelijks gebruikt.
  • Plaats spullen in de juiste categorie bij elkaar. Zoek je bijvoorbeeld een spade, dan moet je die kunnen vinden bij het tuingereedschap.
  • Vervolgens kijk je naar welke spullen goed bij elkaar passen qua maat en vorm. Zo voorkom je lege plekken waar eigenlijk niets meer in past.

Werk altijd in deze volgorde en niet andersom: je kunt beter een kleine lege plek hebben dan telkens naar iets moeten zoeken omdat het op een onlogische plek ligt.

5. Maak een overzicht

Vervolgens maak je een overzicht op papier of digitaal van je magazijn. Je maakt een overzicht van welke spullen waar te vinden zijn. Het is hierbij praktisch om te werken met kleuren (groen voor tuingereedschap, blauw voor boren en schroeven etc) of om te werken met letters en cijfers. Maak een handig coderingssysteem waarmee jij prettig kunt werken. Maak het overzicht compleet door bij te houden hoeveel voorraad je van alles hebt. Zo weet je precies wat je hebt en als je iets niet kunt vinden zoek je het gemakkelijk op.

6. Houd alles netjes bij

De sleutel tot een efficiënt magazijn zit in het bijhouden ervan. Telkens als er nieuwe voorraad is, moet deze volgens het systeem in het magazijn gezet worden. Als er iets weggehaald wordt, dient het magazijn netjes achter te blijven. De lijsten moeten up to date gehouden worden. Je kunt, als je het magazijn goed hebt ingedeeld, vrij snel kijken of alles nog klopt. Zo voorkom je dat je over een aantal weken wéér een rommelig magazijn hebt.

Een magazijn inrichten hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je logisch werkt. Je kan heel handig zijn om na het indelen van het magazijn te vragen aan anderen hoe zij erover denken. Misschien denk jij dat iets handig is, terwijl het voor anderen helemaal niet logisch is. Zo kun je samen bedenken wat wél voor iedereen prettig zou werken.

Related Posts