Home RuimteTuin 5x inspiratie voor de voortuin

5x inspiratie voor de voortuin

Door Maxime

De voortuin is voor veel mensen erg moeilijk.. want wat kan je met een paar vierkante meters aan voortuin doen? In dit artikel richt ik mij daarom op de meest voorkomende versie van de voortuin. Dit is vaak een aantal vierkante meters als groene voet aan de voorgevel van het huis. In dit artikel ga ik 5 soorten voortuinen behandelen die kunnen werken ter inspiratie voor jouw voortuin.

Weinig onderhoud

Geen groene vingers? Maar toch graag een mooie verzorgde voortuin? Dit kun je oplossen door het gebruiken van verhardingsmaterialen. Doe dit niet met een 30×30 tegel die je over het gehele oppervlak neerlegt om vervolgens fietsen op te plaatsen, maar gebruik verschillende materialen om meer spanning te creëren.

Denk hierbij aan een mooie grote 60×60 tegel met een design erin. Speel met vormen en patronen zodat het een boeiend geheel vormt. Toch wel een beetje groen? Laat dan een tegel weg en zet hier een  boompje in. Op deze manier heb je een moderne minimalistische uitstraling en zeer weinig onderhoud aan jouw voortuin.

Kleurrijk

Kleur toevoegen kan natuurlijk ook. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een kunststoffen pot van Elho, of je gebruikt in de plantvakken gekleurde heesters of mooi groot bloeiende boompjes. Vooral door het plaatsen van een grote gekleurde bloempot geef je je voortuin al een meer vrolijke vibe zonder daar drastische veranderingen voor aan te hoeven brengen. Misschien is het in jouw straat wel toegestaan om ook de voordeur te voorzien van een leuk kleurtje, laat dit dan mooi blenden met de kleur van de planten en objecten in de voortuin.

Groen

Een andere optie is natuurlijk voor degene die wel groene vingers hebben. Zij kunnen door middel van het plaatsen van beplanting een groene voortuin maken. Zorg er wel voor dat het niet aandoet als een stuk gemeentegroen in de voortuin. Kies de beplanting zo uit dat je verschil kunt maken in hoogtes en vorm zodat de voortuin niet verwilderd oogt en er lomp aandoet.

Zorg voor fris groen in de winterperiode met een winterbloeier, vrolijke kleuren in de lente en luchtige beplanting in de zomer. Ook dit kan uiteraard weer in bloempotten of bakken die echt opgebouwd zijn in de voortuin. Maar, zet het zeker niet te vol! Bekijk of het goed gevuld is, maar niet overheersend.

Gras

Gras als gazon in de voortuin. Dit is een wat moeilijk onderwerp. Vaak is de voortuin redelijk schaduwrijk en gaat de grond schuil achter een afscheiding in de vorm van een muurtje of hek. Dit maakt het behouden van eeen goed gazon erg moeilijk. Gras in de voortuin zou daarom een afrader zijn namens mij (want alsjeblieft gebruik geen kunstgras hier…).

Het toevoegen van grassen is daarentegen wel een goed idee. Grassen zijn sierlijke en moderne beplanting die je heel goed kunt combineren en simpel zijn in onderhoud. Zo heb je hoog of laag gras, bruin, blauw of groen gras, bloeiend in bloemen of pluimen en dit alles is mooi te combineren omdat grassen in de basis hetzelfde zijn. Het onderhoud is simpel door het helemaal te kortwieken om deze daarna weer uit te laten lopen.

Verblijfsplek

Heb je een heerlijke straat met een zonnetje voor aan huis? Dan is het maken van verblijfsplek in jouw voortuin waarschijnlijk een leuk idee voor jou. Wat heb je hiervoor nodig? Een bankje. Dit kan een simpel bankje zijn voor aan de gevel, maar waarom niet een steigerhouten hoekbank? Probeer het wat losser te zien dan de standaard. Ga voor een lekker zitelement die met kussens kan worden opgeleukt. In de omgeving plaats je wat beschutting in de vorm van beplanting zodat je niet geheel op de kijk zit. En hoe leuk is het om dit zelf op maat te maken?

Hoe ziet jouw voortuin eruit?

Related Posts