Home Wonen 5x een koel huis zonder airco

5x een koel huis zonder airco

Door Marieke
Je huis koel houden zonder airco

Tijdens de warme zomerdagen wil je natuurlijk dat je huis zo lang mogelijk koel blijft. Je wilt immers een plekje waar het nog wel aangenaam vertoeven is zonder dat constant de zweetdruppels lang je voorhoofd glijden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je huis nu zo lang mogelijk koel blijft tijdens een hitteperiode in de zomer? En vooral als het gaat om een ruimte als de slaapkamer. We willen allemaal genieten van een goede nachtrust, zonder al te lang wakker te liggen omdat je last hebt van de warmte. In dit artikel geven wij 5 tips die je huis lang koel houden. Maar ook je hoofd …

Tip 1: Raam even open, maar snel weer dicht

Als je ‘s morgens wakker wordt zet je direct de deuren en de ramen open. Doe dit zolang de temperatuur buiten nog lager is dan de temperatuur in huis. Het mooiste is om alles tegen elkaar open te zetten, daarmee ontstaat er een heerlijk frisse wind in je huis. Zodra het buiten warmer wordt dan binnen, doe je alle deuren en ramen weer dicht. Het klinkt misschien verleidelijk om je raam open te houden, maar als je je huis koel wilt houden, is dit niet verstandig.

‘s Avonds doe je het tegenovergestelde. Laat alles dicht totdat de buitentemperatuur weer lager is dan de binnentemperatuur. Dan kun je alles weer tegenover elkaar open zetten en het lekker laten doorwaaien in je huis.

Tip 2: Doe gordijnen dicht

Je krijgt wel een beetje het idee dat je behoorlijk geïsoleerd leeft, maar laat niet alleen de deuren en ramen dicht, maar doe ook nog de gordijnen dicht. Vooral aan de kant waar de zon naar binnen schijnt. Heb je rolluiken, die zijn helemaal fantastisch om de warmte buiten te laten. Laat ze lekker naar naar beneden.

Doe ook het zonnescherm naar beneden. Doe zoveel mogelijk je kunt om de zon uit je huis te houden.

Tip 3: Vermijd apparatuur die warmte afgeeft

Mocht je überhaupt al zin hebben in warm eten, probeer dan in ieder geval de oven te vermijden. Ook is het niet verstandig om de kookplaat lang te gebruiken. Natuurlijk zul je iets moeten eten, maar kies bijvoorbeeld voor een lekkere gezond maaltijdsalade. Eenvoudig te bereiden en lekker fris en licht tijdens een warme dag. Dat scheelt jou een heleboel zweetdruppels en ook nog eens warmte in huis!

Lees ook: Verkoeling in de slaapkamer met deze types ventilator

Tip 4: Doe rustig aan

Stofzuigen? Strijken? Ramen zemen? Ben jij mal! Laat al die huishoudelijke taken gewoon lekker voor wat het is. Geniet gewoon maar even van een dagje lekker rustig aan doen. Maak een kan koel citroenlimonade (water met schijfjes citroen gekoeld in de koelkast), pak een boek en ga lekker lezen, bijvoorbeeld. Wat moet je anders? Je hoeft je ook niet schuldig te voelen dat je lui bent hoor. Iedereen doet immers lekker rustig aan. Neemt het er maar van! Het is niet anders.

Tip 5: Zet een parasol voor je muren

Als je tijdens de hitte toch niet buiten zit hoef je die parasol niet uit te vouwen. Toch kan het verstandig zijn om het wel te doen. Ze de parasol voor de muur waar op dat moment de zon op schijnt. Ook dat houdt de warmte buiten.

Of overweeg eens om struiken tegen de muur te laten groeien op strategische plekken of een boompje te planten!

Nog niet koeler in huis? Investeer dan in een ventilator

Als je het hiermee niet koeler krijgt in huis dan is het wellicht een overweging om een ventilator aan te schaffen. Eentje die stil is, maar die ook kan zwenken. Eentje die genoeg kracht heeft, maar wellicht ook een die je op afstand kan bedienen. Hoef jij je bed niet uit als je het ‘s nachts ineens koud begint te krijgen en je de ventilator uit wilt zetten.

Lees ook: Ventilator kopen, hier moet je op letten

Related Posts