Home Klustips 5 soorten trapbekleding; welke kies jij?

5 soorten trapbekleding; welke kies jij?

Door Marieke
Trapbekleding

Waar je vroeger in huis heel veel tapijt zag liggen, zie je nu veel meer andere soorten vloerbedekking in de woonkamer liggen. Ook voor de trap is dit het geval. Waar er vroeger veel tapijt op de trap gelegd werd, zie je nu meer en meer andere soorten vloerbedekking zoals vinyl, laminaat, pvc of verf. Het grootste voordeel van deze ‘gladde’ vloeren is dat het makkelijk is schoon te maken. Een nadeel is dat het ‘glad’ is. In dit artikel beschrijven we 5 soorten vloerbedekking voor op de trap. Welke kies jij?

Tapijt voor op je trap

We noemden het al in de inleiding. Tegenwoordig zien veel mensen tapijt als een nadeel vanwege het feit dat het lastig is schoon te maken en dat er veel stof en vuil in achterblijft. En daar zijn weer veel mensen allergisch voor. Toch heet tapijt op de trap ook veel voordelen. Het voelt zacht aan je voeten en wat ook niet en onbelangrijk is, is dat het hoog scoort als het gaat om veiligheid. Je glijdt minder snel uit op een trap bekleed met tapijt. En daarnaast dempt tapijt het geluid erg goed. De buren zullen nauwelijks horen dat jij de trap op rent.

Trap bekleden met laminaat

Een andere mogelijkheid is om je trap te bekleden met laminaat. Overzettreden voor laminaat is verkrijgbaar in veel verschillende designs. De stootborden kun je ook bekleden met hetzelfde design laminaat of juist met een contrasterende kleur. De overzettreden kun je op de maat van een trede zagen en deze kun je zo over je trede heen schuiven en vastlijmen. Het voordeel van laminaat is dat het relatief goedkoop is en eenvoudig is schoon te maken. Let er wel op je elke trede voorziet van een antislipstrip. Omdat laminaat best glad is, helpt zo’n strip tegen het uitglijden.

PVC op de trap

PVC op de trap leggen is een klusje wat je relatief makkelijk zelf kunt doen. Waar je wel op moet letten is dat de trap heel goed glad wordt geschuurd. Met modeltape maak je een mal van een trede. Dit tape leg je langs de rand van de trede en je maakt nog wat extra dwarsverbindingen voor de stevigheid. Je trekt de tape van de trede af en je brengt het over op de PVC. Met een mesje snijdt je langs het tape. Daarna plak je het precies passende stuk PVC zo op de trede. Zo werk je elke trede een voor een af. Een afwerkingsprofiel bevestig je op de neus van de trap. Deze afwerkprofiel fungeert ook al antislip. Het voordeel is dat PVC in verschillende designs verkrijgbaar is en makkelijk zelf is te leggen. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk.

De trap bekleden met vinyl

Vinyl op de trap leggen doe je op dezelfde manier als met PVC. Al eerder is er een artikel over geschreven met een stappenplan. Dit artikel kun je hier lezen. Het voordeel is dat het relatief eenvoudig zelf is te leggen en ook een goedkope soort trapbekleding is. Vinyl is in allerlei motieven verkrijgbaar en het is makkelijk schoon te maken.

De trap verven

Heel veel mensen kiezen er ook voor om de trap kaal te laten en deze in een gewenste kleur te verven. Je zult wel de trap heel goed moeten schuren, vooral als er eerst een tapijt op heeft gelegen. Een nadeel van het verven van de trap is, dat je daarna niet gelijk naar boven kunt lopen. Een tip is om de treden om en om te verven en een dag later de overgeslagen treden te verven. Het voordeel is dat je elke gewenste kleur kunt kiezen en het ook onderhoudsvriendelijk is.

Welke trapbekleding kies jij?

Related Posts