Home Klustips 5 slimme investeringen in je huis

5 slimme investeringen in je huis

Door Judith

Investeren in je huis is meestal een verstandig idee. Door er slim in te investeren verhoog je de waarde en verlaag je vaak ook je vaste lasten. Je moet dan echter wel goed bedenken welke investeringen handig zijn en welke niet. Sommige kostenposten verdienen zichzelf niet terug en andere juist wel. Dit zijn 5 slimme investeringen in je huis die altijd geld opleveren.

1. Extra ruimte creëeren

Extra ruimte in huis zorgt eigenlijk altijd voor een hogere waarde van de woning. Dit kan in de vorm van een aanbouw, maar ook bijvoorbeeld door een dakkapel te plaatsen. Natuurlijk is het wel van belang dat je de verbouwing op een goede manier uitvoert. Een aanbouw van duidelijk slechte kwaliteit zal de waarde van de woning juist laten dalen! Waar je ook aan moet denken is dat je de verhoogde waarde van de woning doorgeeft aan je opstalverzekering. Bij Ohra kun je dit bijvoorbeeld vrij gemakkelijk doorgeven, waarna de verzekering een hogere dekking geeft.

2. Duurzame oplossingen

Duurzaamheid is een veel terugkomend thema. De CO2 uitstoot moet flink naar beneden en we moeten meer duurzame energiebronnen gaan gebruiken. Dat betekent automatisch ook dat duurzame verbouwingen steeds voordeliger worden. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Duurzame oplossingen verhogen de waarde van de woning en zijn dus eigenlijk altijd slimme investeringen.

3. Van het gas af

Zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens moeten van het gas af. En nu de gasprijzen elk jaar flink omhoog gaan, is het ook voor je portemonnee een must. Het is dus een slimme investering om te zorgen dat je (vrijwel) geen gas meer gebruikt. Kun jij zorgen dat je woning helemaal geen gas meer gebruikt voor koken en verwarming, dan is dat absoluut winstgevend.

4. Moderniseren

Heb je een wat oudere woning? Dan moet je misschien aan de slag om het huis te moderniseren. Een gemoderniseerde woning is over het algemeen een stuk meer waard dan een verouderde woning. Je hoeft niet meteen te gaan voor hypermodern en de nieuwste snufjes, maar het is wel belangrijk dat je het interieur flink opknapt. Met name de woonkamer, badkamer en keuken dienen modern en praktisch ingericht te zijn.

5. Schilderwerk

Schilderwerk is iets dat regelmatig terugkomt. Zeker wanneer je veel houten elementen hebt, zoals houten dakgoten en houten kozijnen. Als er iets is dat belangrijk is om de waarde van je huis op peil te houden, is dit houtwerk goed onderhouden. Dat betekent dat je elke paar jaar al het houtwerk grondig opnieuw in de verf zet. Vervang slechte delen en zorg voor goede kwaliteit verf. Zo voorkom je dat je woning in waarde daalt door houtrot.

Niet zo slim

Naast deze 5 slimme investeringen zijn er ook altijd nog investeringen die niet zo slim zijn. Met déze investeringen ga je waarschijnlijk de waarde van je huis niet verhogen en zul je ook geen geld besparen:

  • Smaakgevoelige verbouwingen. Bijvoorbeeld een keuken of badkamer in een zeer uitgesproken kleur.
  • Verbouwingen van slechte kwaliteit. Zodra zichtbaar wordt dat het werk niet goed is uitgevoerd, zal de waarde van de woning hierdoor dalen.
  • Ruimtes onhandig indelen. Bijvoorbeeld wanneer de badkamer onpraktisch wordt ingedeeld of wanneer je slaapkamer te klein maakt. Ga niet zomaar wanden plaatsen of weghalen maar bedenk eerst of dit wel echt handig is en meerwaarde heeft.
  • Cosmetische aanpassingen zijn meestal niet rendabel, tenzij je huis echt verouderd is.

Je kunt op verschillende manieren investeren in je huis. Door er moeite, tijd en geld in te steken kun je je huis flink opknappen. Helaas is verbouwen meestal best duur. Je moet er dus eerst goed voor sparen. Het kan voordelig zijn om geld in eerste instantie te beleggen, bijvoorbeeld via Binck. Met de winsten die je daarmee haalt kun je dan de verbouwing financieren. Met behulp van eventuele subsidies van de overheid kun je dan de verbouwing betalen zonder dat je je in de schulden moet steken.

Related Posts