Klussen… Voor sommige mensen is het een vorm van ontspanning, maar de meeste hebben er een hekel aan. Het kost veel tijd en is ontzettend vermoeiend. Met de onderstaande tips zal het klussen een stuk leuker zijn en scheelt uiteindelijk een hoop tijd.
In dit artikel:
#1. Maak een to-do list
Voordat je begint is het belangrijk dat je to-do list maakt. Met die lijst heb je een overzicht waar je op terug kunt vallen. Daarnaast is het belangrijk dat je een planning maakt. Tijdens het klussen zijn er altijd dingen die tegenvallen of meevallen, dus belangrijk is dat je wel flexibel bent om af en toe wat langer door te klussen. Zorg ervoor dat je bij alle klusjes de benodigdheden en gereedschappen opschrijft. Zo weet je ver van tevoren dat je naar de bouwmarkt moet of gereedschap kunt lenen.
#2 Maak gebruik van jouw netwerk
Ken jij iemand die timmerman is of ergens anders in de bouw werkt? Dan zou diegene misschien kunnen helpen. Denk aan een overbuurman, achterneef of een handige collega. Vraag ze op een bakje koffie. Ze zullen vast wel willen helpen. Wellicht hebben ze goede tips of zouden ze misschien wel een zaterdagje mee willen helpen. Anders hebben ze misschien gereedschap in de schuur liggen die jij goed kunt gebruiken.
#3 Wees niet koppig
Er zijn redelijk wat klussers die denken dat ze het zelf makkelijk af kunnen zonder een handleiding dat ene Ikea-kastje wel in elkaar kunnen zetten. Want: “hoe moeilijk kan het nou zijn?”. Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je uren bezig bent en je komt erachter dat je een schroefje of een wieltje over hebt. Daarnaast is het ten zeerste aan te raden om YouTube te gebruiken. YouTube werkt beter dan Google als het om klussen gaat. Je kunt gemakkelijk zien hoe iemand het doet, dat is makkelijker dan dat je het leest.
Lees ook: Ikea hack: 8 organisatietips
#4 Stel doelen voor jezelf
Stel jezelf een deadline op wanneer je iets af wilt hebben. Leg jezelf ook beloningen op. Ga lekker uit eten zodra je eindelijk de slaapkamer af hebt of de tuin volledig hebt gedaan. Denk daarnaast ook waarom je het precies doet. Je doet het om je thuis te voelen in je huis. Zodra je dat gevoel weer krijgt, weet je waarvoor je het hebt gedaan.
Is het klussen stiekem toch bevallen? Misschien is werken in de bouw iets voor jou! Er staan immers genoeg vacatures open.