Home Gereedschap 4 tips om de veiligheid van rolsteigers te verbeteren

4 tips om de veiligheid van rolsteigers te verbeteren

Door Judith

Rolsteigers worden heel vaak toegepast. Ze zijn super praktisch en ook vrij snel op te bouwen. Je hebt er niet eens een diploma voor nodig: iedereen kan een rolsteiger opbouwen. Dat heeft echter ook een keerzijde: veel mensen die een steiger bouwen, weten niet waar ze mee bezig zijn. Ze lezen de handleiding niet en maken daarom fouten. Soms zijn dat kleine foutjes die vooral invloed hebben op het gebruiksgemak. Maar helaas zijn het vaak ook grote fouten die de veiligheid van de steiger in gevaar brengen. Hoe je een veilige steiger bouwt? Dat doe je met deze tips.

1. Gebruik de handleiding

Bouw je vaak een steiger, dan weet je natuurlijk al snel hoe het moet. Maar zeker in het begin is het verstandig de handleiding ernaast te houden. Zo bouw je een veilige steiger, terwijl het je maar weinig tijd extra kost. Wil je een steiger huren bij Steiger-huren.nl, dan krijg je deze ook geleverd met een duidelijke handleiding.

2. Maak de steiger waterpas

Een rolsteiger staat niet altijd op een vlakke ondergrond. Dat hoeft geen probleem te zijn, want je kunt hem wel afstellen. Als je dat niet doet, staat hij niet waterpas. Dat kan ervoor zorgen dat schoren en relingen gaan knellen of niet goed passen.

3. Stabilisatoren? Niet voor niets!

Een rolsteiger van 2-3 meter hoog heeft doorgaans geen stabilisatoren nodig. Hogere rolsteigers wel. Maar veel bouwers weten niet precies hoe ze die het beste kunnen toepassen. Er is maar één methode: vanaf de hoeken schuin naar buiten gericht, van de steiger af. Zo voorkom je zowel op de lange als de korte kant gevaarlijke schommelingen.

4. Meteen stabiliseren

Het is verleidelijk om de stabilisatoren als een van de laatste onderdelen aan de steiger te monteren. Maar dat is natuurlijk niet zo slim. Hoe hoger de steiger wordt, hoe harder de stabilisatoren nodig zijn om hem recht te houden. Je kunt ze dus beter zo snel mogelijk plaatsen, zodra het onderste deel van de steiger klaar is.

5. De volgorde: platform – hekje – platform – hekje

Veel bouwers bouwen eerst alle platforms en dan pas de hekjes. Een beetje gek eigenlijk, want de hekjes zijn juist tijdens de bouw een belangrijke valbescherming. Plaats dus eerst een platform en dan meteen het hekje. Vervolgens kun je het platform erboven plaatsen met zijn eigen hekje. Als je zo door bouwt, heb je op elk niveau meteen goede valbescherming.

Rolsteigers zijn doorgaans een veilige manier van werken. Maar alleen als je de steiger ook veilig hebt opgebouwd! Door deze tips aan te houden bouw je in no time een veilige rolsteiger. En geloof me: het kost je op zijn hoogst tien minuutjes extra. Heb je het eenmaal in de vingers, dan kost het helemaal geen extra tijd meer om de steiger veilig te bouwen. Ga jij dus een klus in de hoogte doen, bijvoorbeeld het vervangen van je dakgoten? Dan doe je dat vanaf nu op een veilige steiger!

Related Posts