Home Wonen 3 situaties waarin het goed is om je energielabel te vernieuwen

3 situaties waarin het goed is om je energielabel te vernieuwen

Door bouwsuper
3 situaties waarin het goed is om je energielabel te vernieuwen

Energielabels worden steeds populairder. We plakken ze niet alleen op elektrische apparaten zoals koelkasten en televisies, maar ook op woningen en bedrijfspanden. Sterker nog, wanneer je jouw woning of bedrijfspand wilt verkopen of verhuren, moet je een geldig energielabel aan de kopende of hurende partij kunnen overhandigen. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Gelukkig kun je heel eenvoudig een energielabel voor je woning of een energielabel voor zakelijk vastgoed aanvragen bij LabelUP. Heb je al een energielabel, maar is deze inmiddels verouderd of heeft er geen fysieke inspectie plaatsgevonden? Dan is je energielabel verlengen of vernieuwen een goed idee. Zo is dit belangrijke label weer up-to-date! 

1: het is al heel wat jaren geleden dat je een energielabel hebt aangevraagd

Energielabels voor woningen en bedrijfspanden bestaan al wel langer. Regels veranderen echter voortdurend en dat geldt ook voor energielabels. De kans is dus groot dat je verouderde energielabel niet meer aan de huidige eisen en regels voldoet. Is het al lang geleden dat je een energielabel hebt aangevraagd? Dan je doe er goed aan om je energielabel een keer te laten vernieuwen. Per 1 januari 2021 gelden er namelijk nieuwe regels voor energielabels. De belangrijkste wijziging hierin is dat je bij aanvragen vanaf die datum een afspraak met een gecertificeerde energieadviseur moet maken die een fysieke inspectie komt uitvoeren. Voorheen was dat niet verplicht, waardoor de uitslag nu anders kan zijn.

het is al heel wat jaren geleden dat je een energielabel hebt aangevraagd

2: er heeft geen fysieke inspectie door een bevoegde energieadviseur plaatsgevonden

Hierboven hebben we het al benoemd: tot 1 januari 2021 was je niet verplicht een fysieke inspectie door een vakbekwaam energieadviseur uit te laten voeren. Vandaag de dag ben je daar wel toe verplicht. Heeft er geen fysieke inspectie plaatsgevonden toen jouw energielabel werd afgegeven? Dan bestaat de kans dat je een verkeerd (en misschien wel te laag) label hebt ontvangen. Alleen die verduurzamingsmaatregelen waar je bewijsstukken voor aan kon leveren, werden voorheen in het vaststellen van het label meegenomen. Lukte het je niet om bewijs te overhandigen? Dan kon het label zomaar een stuk lager uitvallen. Goede reden dus om je energielabel te laten herzien.

3: je hebt je woning of bedrijfspand drastisch verduurzaamt sinds het laatste energielabel

Dit is eigenlijk een open deur. Verduurzamingsmaatregelen die je hebt getroffen nadat het energielabel is afgegeven, zijn hier uiteraard nog niet in meegenomen. Wanneer je je woning of bedrijfspand sindsdien drastisch hebt verduurzaamd, is het aan te raden een nieuw energielabel aan te vragen. Zo klopt deze weer met de huidige situatie.

Related Posts