Home Wonen 3 redenen waarom je een schoorsteen moet schoonmaken

3 redenen waarom je een schoorsteen moet schoonmaken

Door bouwsuper
3 redenen waarom je een schoorsteen moet schoonmaken

Het schoonmaken van een schoorsteen is een lastige, maar noodzakelijke klus. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om hun schoorsteen professioneel te laten reinigen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? En hoe zit het met je verzekeringen als je dit niet doet? In deze blog delen we de belangrijkste redenen om je schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger in de buurt.

1. Verlaagt het risico op schoorsteenbrand

Je eigen veiligheid gaat boven alles. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor schoorsteenvegen. Je kunt een schoorsteen zowel zelf vegen als een schoorsteenveger inhuren. Dit laatste is in veel gevallen wel aan te raden: schoorsteenvegers weten precies hoe ze een schoorsteen moeten reinigen. Ook kunnen ze eventuele problemen vroegtijdig opsporen en schade repareren.

Verder letten ze op de mogelijke aanwezigheid van vogelnesten. Vogels als kauwen, duiven en meeuwen vestigen zich namelijk graag in schoorstenen. Leven er veel van deze vogels bij jou in de buurt? Dan kan het verstandig zijn om schoorsteenvegers een schoorsteenkap te laten plaatsen.

2. Rookgassen trekken sneller weg

Rookgassen trekken sneller weg

Het aansteken van de open haard of kachel kent veel voordelen. Het brengt warmte met zich mee, het geeft de kamer een warme gloed en het knisperende geluid helpt met ontspannen. Dit alles wordt echter snel ongedaan gemaakt als de rook niet opstijgt, maar in de ruimte blijft hangen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verstopt rookkanaal, waardoor de rook niet of nauwelijks meer via de schoorsteen naar buiten kan.

Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. In rook zitten namelijk stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Als er sprake is van onvolledige verbranding kan er zelfs koolmonoxide in zitten. Koolmonoxide is een geur- en kleurloos gas dat zeer schadelijk is voor de gezondheid en in de ergste gevallen zelfs kan leiden tot de dood. Neem het schoonmaken van een schoorsteen dan ook uiterst serieus.

3. Vanwege de verzekering

Schade ontstaan door een schoorsteenbrand wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de opstalverzekering. Dit geldt echter niet altijd voor rook- en roetschade aan bijvoorbeeld meubels, vloeren en muren. Ook kan het zo zijn dat verzekeraars weigeren een vergoeding uit te keren als de brand ontstaan is door achterstallig onderhoud.

Woon je in een oudere woning of neem je liever het zekere voor het onzekere? Laat je schoorsteen dan reinigen door een erkende schoorsteenveger. Na het vegen ontvang je een ‘veegbewijs’ om het onderhoud mee aan te kunnen tonen. Daarnaast is het raadzaam om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering door te nemen. Let wel: deze kunnen in de loop van de tijd veranderen

Related Posts