Home RuimteTuin 10 winterbloeiers die je tuin opvrolijken

10 winterbloeiers die je tuin opvrolijken

Door Marieke
Winterbloeiers

De winter komt eraan, maar dat wil niet zeggen dat jij niet kunt genieten van een kleurrijke tuin, terras of balkon. Er zijn tal van planten die zijn mooiste kant laten zien als het koud begint te worden. Wij zetten 10 winterbloeiers voor je op een rijtje.

Winterheide

De winterheide is één van de struiken die ontzettend veel kleur in de winter geeft. Het staat met zijn paarsroze, roze of witte kleine bloempjes prachtig in de volle grond, maar ook mooi in een pot. Winterheide bloeit van december tot maart/april.

Winterbloeiers 

Winterviooltjes

Najaarviooltjes bloeien vanaf eind september. Ze kunnen koude nachten en strenge vorst doorstaan. Regelmatig water geven is goed voor een constante bloei, maar niet tijdens de vorst. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, met steel en al, dan blijven ze stralen. Als de bloemen in de lente zo lang worden gaan ze omvallen en lelijk worden, knip dan de planten terug en geef ze voeding. Daarna zullen de viooltjes opnieuw bloeien en kun je er nog tot mei van genieten.

Winterbloeiers

Kerstroosje

November is de een goede maand om het kerstroosje te planten. Het kerstroosje is een ijzersterk plantje. Als het vriest haalt hij zijn vocht uit de bloemen en zo heb je de hele winter een stralende plant in je tuin.

Winterbloeiers

Witte sneeuwbal

De witte sneeuwbal is een mooie, laaghangende en lang bloeiende stuik. Vanaf november tot april bloeit deze plant. Massa’s roze/witte bloemen vrolijken een winter lang jouw tuin op. Na de bloei produceert hij nog zwarte bessen.

Winterbloeiers

Bergthee

Wat opvallend is aan de bergthee zijn de prachtige rode besjes die de hele winter blijven zitten. Ook het blad is prachtig. Frisgroen, maar in de herfst verkleuren ze naar dieprood tot purper, waardoor de kleur van de besjes extra goed uitkomt.

Winterbloeiers

Skimmia

Eind de zomer zullen de eerste besjes al verschijnen. De skimmia is een prachtige groenblijvende struik die vanaf half november tot maart bloeit met bessen of bloemen. Je ziet de skimmia veel terug in bloemstukjes voor de kerst. De skimmia doet het ook goed in een pot op het terras of balkon.

Winterbloeiers

Sneeuwklokje

Sneeuwklokjes moeten nog vóór november worden geplant. Januari en februari zijn de maanden waarop de sneeuwklokjes tevoorschijn komen. Voor velen een teken dat de winter voorbij gaat en de lente weer in aantocht is.

Winterjasmijn

De prachtige, gele bloemen van de winterjasmijn vallen erg op, vooral in de winter. De gele bloemen zijn klein en stervormig en verschijnen elk jaar weer aan de kale takken. De jasmijn bloeit van december tot februari. De jasmijn is een uitstekende klimmer en perfect voor een nog kale muur.

Winterbloeiers

Winterzoet

Een opvallende verschijning in de tuin is de winterzoet. De plant verspreidt een heerlijke geur tijdens de bloei en geeft mooie witgele bloemen. Winterzoet bloeit vanaf januari tot maart en de eerste bloemen bloeien nog voordat het blad verschijnt. Ze kunnen een hoogte bereiken van wel 3 meter.

Winterbloeiers

Toverhazelaar

De toverhazelaar is een heerlijke geurende winterbloeier. In het najaar krijgt de toverhazelaar mooie goudgele blaadjes om in de winter te bloeien met gele tot rode bloemen, op het kale hout. De bloemblaadjes krullen bij regen, mist en kou, maar kan goed tegen de vorst. Zodra de zon schijnt ontvouwt de plant zijn blaadjes. De plant neemt wel veel ruimte in beslag.

Winterbloeiers

 

Related Posts