Home RuimteTuin Zelf je vogelhuisje maken – 5 voorbeelden

Zelf je vogelhuisje maken – 5 voorbeelden

Door Judith
Vogelhuisje zelf maken; 5 voorbeeld

Net als konijnenhokken en kippenhokken kun je natuurlijk ook zelf een vogelhuisje maken voor in je tuin. Het bouwen van een vogelhuisje of nestkastje is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt allerlei materialen gebruiken, maar het meest wordt een simpel nestkastje gebouwd van hout. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je een vogelhuisje maakt. Wij geven je 5 voorbeelden van prachtige vogelhuisjes die je ook zelf kunt maken.

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

1. Het standaard vogelhuisje

Het standaard vogelhuisje ken je wel: een simpel houten kastje met deksel dat open kan. Het vogelhuisje is niet voor niks op die manier gemaakt, want de meeste vogels vinden het prettig in een simpel kastje zonder teveel poespas. Je kunt, als je de goede plank kiest, het hele vogelkastje maken met maar 1 plank. Je hebt dan verder alleen sterke houtlijm nodig. Het kan heel praktisch zijn als je ook een stukje dakleer hebt, zodat je het dakje goed waterdicht kunt afwerken. De bouwtekening zegt in feite al genoeg over hoe je het hout moet zagen en het kastje in elkaar moet zetten. Je kunt het kastje nog afwerken met beits, maar doe dat wel ruim voordat je het kastje ophangt. Als het kastje stinkt naar beits gaan er geen vogels in zitten.

2. Kant-en-klare vogelhuisjes

Waarschijnlijk heb je zonder het te weten heel wat ‘vogelhuisjes’ in huis, die nauwelijks bewerking nodig hebben. Zo kun je al heel veel bereiken met een groot blik, waar je gewoon in de zijkant een gat boort. Dit idee is ook erg leuk als vogelhuisje: het gebruik van een oude brievenbus. Let wel op dat je vogelhuisje geen scherpe randen heeft en dat het veilig is voor de vogels om erin te kruipen. Verder is het voor jou heel leuk om te kiezen voor een felgekleurd huisje, maar de meeste vogels hebben liever een huisje dat van natuurlijk materiaal is gemaakt en een beetje gecamoufleerd is.

3. Het gecamoufleerde vogelhuisje

Voor het gecamoufleerde vogelhuisje heb je een basis nodig. Dat kan een gewoon standaard nestkastje zijn, maar je kunt het hokje echt van alles maken. Bijvoorbeeld een oude theekan die je niet meer gebruikt of een mooie bloempot kan de basis zijn van dit hokje. Het is ideaal voor vogeltjes die houden van beschutte plekjes, zoals het roodborstje of koolmeesje. De truc is dat je het huisje bedekt met takjes, mos en eventueel zelfs kleine plantjes, zoals een klein klimop-plantje. Je kunt de camouflage vastlijmen op het hokje. Je moet wel altijd éérst zorgen dat het hokje goed waterdicht is, want vogels willen niet nestelen in een lekkend vogelhuisje.

4. Meerdere vogels

Wist je dat je meerdere vogels in je tuin kunt lokken door vogelhuisjes te combineren? Het belangrijkste dat je nodig hebt is verschillende ruimtes met verschillende vliegopeningen. De kleinste openingen (zo’n 32 mm) zijn bedoeld voor koolmeeesjes en roodborstjes. De grootste opening (15 cm) is voor bijvoorbeeld kauwen. Het is het mooist als je verschillende vogelhuisjes op verschillende plekken hangt, dan heb je de meeste kans dat er meerdere vogelfamilies in je tuin komen wonen. Maar als je weinig ruimte hebt, is dit riante vogelhotel ook een leuke oplossing; en nog mooi ook!

5. Speciaal hokje voor de boomkruiper

Boomkruiper zijn hele kleine, schattige vogeltjes die zich graag verstoppen. Het is heel lastig om hen te vinden, maar als je het goede vogelhuisje voor hen bouwt komen ze er graag in wonen. De boomkruiper heet niet voor niets zo: hij klampt zich vast aan de boom en ‘kruipt’ er overheen. Hij wil liever niet direct het nestje in kunnen vliegen, zoals andere vogels doen. Daarom zul je voor de boomkruiper een ander type hokje nodig hebben: dicht tegen de boomstam gehangen en zodanig dat het vogeltje er via de boom in kan kruipen.

Het maken van een leuk vogelhuisje is helemaal niet zo moeilijk. Of je nu zelf aan de slag gaat met hout of met wat oude spullen die je nog thuis hebt liggen: het is zo gepiept. Denk eraan dat vogels graag zelf nestmateriaal aandragen, dus laat het hokje leeg. Hang het hokje op minimaal 1,5 meter hoogte en op een veilige plek uit de buurt van katten. Een goede plek is aan een boom, maar ook net onder de dakgoot is een geliefd plekje voor veel vogels. Denk er ook aan dat eventueel binnenkomend regenwater weg moet kunnen en dat het huisje niet met de ingang alle wind vangt. Plaats het vogelhuisje stevig – sommige mensen hangen het hokje aan een touwtje of stukje ketting, maar vogels hebben het liefst een stevig hokje dat goed is vastgemaakt. Schroeven, spijkers of lijm zijn de beste opties om het hokje goed te monteren.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.