Home RuimteZolder Wat kost het om een dakkapel te plaatsen?

Wat kost het om een dakkapel te plaatsen?

Door Judith

Een dakkapel kan je in huis heel wat extra ruimte opleveren. Je verliest namelijk heel veel bruikbare ruimte onder een schuin dak, omdat je daar niet rechtop kunt staan. Een dakkapel zorgt voor meer ruimte op hoogte, waarbij je ook nog eens extra lichtinval genereert. Zo heb je niet alleen meer ruimte, maar ook meer licht met een dakkapel. Maar wat zijn nou eigenlijk de kosten van een dakkapel? En kun je dat ook zelf doen?

Zelf je dakkapel plaatsen

Je kunt als je erg handig bent best zelf een dakkapel of dakraam plaatsen. Er zitten echter zoveel haken en ogen aan dat maar weinig mensen dit echt zelf gaan doen. Waarom?

Zelf perfect op maat timmeren is lastig

Allereerst is het natuurlijk werk aan het dak. Dat betekent dat je dakpannen moet weghalen en eronder een gat in het dakbeschot moet maken. Vervolgens plaats je de dakkapel. Kies je voor een houten dakkapel, dan maak je zelf ter plaatse het frame en de betimmering. Dit luistert heel nauw: zit je er een centimeter naast, dan kan dat forse problemen veroorzaken! Kies je voor prefab of kunststof, dan is het sowieso niet verstandig hem zelf te plaatsen als je er geen verstand van hebt.

Je hebt weinig tijd

In het Nederlandse klimaat, met om de paar dagen regen, moet je snel werken om de boel op tijd klaar te krijgen. Je kunt het water namelijk niet buiten houden met een gat in je dak! Daarom kies je een droge dag uit, maar dan nog is het doorwerken geblazen om te zorgen dat je dak op tijd weer dicht is. En tijdens het haasten, worden vaak de meeste fouten gemaakt… Dit geldt ook voor het zelf maken van een dakraam, waarbij je het gat ook weer netjes afgewerkt moet hebben voordat de regen komt.

Problemen achteraf

Als je zelf je dakkapel bouwt, kunnen er achteraf problemen ontstaan. Het bekendste probleem is lekkage. Door foutjes bij de aansluiting tussen kapel en dak of door slechte isolatie of open naden en kieren kan er water binnen komen. Als je dit op tijd merkt kun je het probleem vaak wel verhelpen. Kom je er te laat achter, dan kun je problemen krijgen met schimmel of houtrot. Uiteraard kunnen deze problemen ook ontstaan als je de dakkapel door een aannemer laat plaatsen, maar die kans is kleiner en bovendien vergoedt de aannemer dan als het goed is je schade door lekkage.

Je bespaart relatief weinig geld

Zelf een dakkapel bouwen klinkt heel goed – maar vergeet niet dat ook dat niet gratis is! Je bespaart inderdaad de arbeidskosten, maar het materiaal betaal je zelf. Als je dat doorrekent, betaal je nog steeds een flink bedrag voor de dakkapel. Bovendien moet je ook de tijd mee rekenen die je er kwijt aan bent. Je kunt er dagenlang mee bezig zijn. Neem je er vrij voor van je werk, dan moet je je werkloon van die week (of je vrije dagen) optellen bij de kosten die je maakt aan de dakkapel.

Een dakkapel laten plaatsen: wat kost dat?

Wat kost het om de dakkapel te laten plaatsen door een professional? Dat verschilt uiteraard per bedrijf. Het verschilt ook per regio, omdat de concurrentie in elk gebied anders is. Zo kan het plaatsen van een dakkapel duurder zijn in de meest noordelijke provincies, omdat daar minder bedrijven zijn die deze werkzaamheden uitvoeren. Om een standaard formaat dakkapel te laten plaatsen ben je ongeveer het volgende bedrag kwijt:

  • Houten dakkapel: 3.100-3.900 euro
  • Kunststof dakkapel: 3.800-4.300 euro
  • Polyester dakkapel: 4.300-4.900 euro

De kosten om een dakraam te plaatsen zijn zo sterk afhankelijk van de constructie van je dak en de locatie van het raam, dat hier geen schatting op kan worden gegeven.

De verschillende materialen van de dakkapel

Het materiaal van de dakkapel bepaalt voor een groot gedeelte de prijs die je betaalt. Zo ben je met een houten dakkapel het goedkoopst uit. Let er wel op dat je een dakkapel kiest dat geleverd wordt volgens het FSC keurmerk! Dit keurmerk garandeert dat er duurzame houtbouw is gebruikt, waarbij het milieu zoveel mogelijk wordt gespaard. Een kunststof dakkapel is duurder dan een houten dakkapel, maar heeft veel minder onderhoud nodig. Zo hoeft een kunststof dakkapel nooit geschilderd te worden. Een polyester dakkapel is nog iets duurder, want deze wordt prefab geleverd. De kans op lekkage is met deze dakkapel het kleinst, hij heeft een lange levensduur en hij hoeft ook niet geschuurd of geschilderd te worden.

Het zelf plaatsen van een dakkapel of dakraam komt maar weinig voor. Meestal laten Nederlanders dit soort klussen liever doen door professionals. Logisch ook, als je kijkt naar het weer in Nederland. In ons kleine kikkerlandje regent het zo vaak, dat het verstandig is om elke mogelijke lekkage te voorkomen. Anders kun je ernstige schade krijgen aan je dakconstructie of in je huis. En dat wil je natuurlijk niet!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.