Home Klustips Verschillende soorten binnendeuren

Verschillende soorten binnendeuren

Door bouwsuper
Verschillende soorten binnendeuren

Binnendeuren; hoeveel heb jij er in huis? In de meeste huizen zijn een heel aantal binnendeuren te vinden. Het doel van een deur is eenvoudig: je wilt daarmee twee ruimtes of doorgangen van elkaar kunnen scheiden. Een binnendeur is verkrijgbaar in veel soorten en maten. Zo kan het deurblad bestaan uit een samengesteld blad, maar je kunt ook voor een massieve deur kiezen. Je kunt kiezen uit een deur met omlijsting, maar ook zonder omlijsting. Qua kleur valt er ook veel te kiezen. Allemaal vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je naar de bouwmarkt gaat om gepaste deuren voor je huis te komen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over binnendeuren.

Een massieve deur of samengestelde deur

In de eerste plaats kan een type deur onderscheiden worden op het gebied van het deurblad. Er zijn twee soorten deurbladen waarop je onderscheid kunt maken: de massieve deur en de samengestelde deur. Een massieve deur is bijvoorbeeld gemaakt van massief eikenhout. Het voordeel van massief hout is dat het een lage warmtegeleiding heeft. Als er dus brand uitbreekt in je huis, dan zorgt een massief houten deur ervoor dat de brand wordt vertraagd. Bovendien is een massief houten deur oersterk en ze isoleren uitstekend. Zo houden ze niet alleen de kou buiten, maar ook het geluid. Een houten deur is makkelijk te lakken in de kleur die je maar wilt. Maar naast deze voordelen heeft een massief houten deur wel een nadeel en dat is het prijskaartje, ze zijn wel wat duurder dan andere soorten deuren.

Bij een samengestelde deur is het deurblad opgebouwd uit MDF of hout. Daarop is een plaat en een vulling op gelijmd. De deuren kunnen naar keuze worden afgewerkt met bijvoorbeeld lak of fineer.

Omlijsting

Als het gaat om omlijsting, dan zijn er 3 systemen te onderscheiden. Het traditionele systeem is de meest klassieke manier om een omlijsting te maken. De chambranten en de slaglat worden zichtbaar bevestigd. Het voordeel hiervan is dat het een goedkope manier is, maar het nadeel is dat het niet toepasbaar is voor fabrieksgelakte deuren.

De tweede manier is de systeembekledingen. Dit zijn inschuifbare bekledingen en daarbij is het mogelijk om de omlijsting te plaatsen zonder zichtbaar te moeten schroeven. Dit systeem kan alleen gebruik worden voor deuren die in de fabriek gelakt zijn en is aanpasbaar aan de muurdikte.

De derde mogelijkheid is de blokkaders. Het gebruik van een chambrant is nodig. Het deurblad ligt in hetzelfde vlak als de omlijsting en de muur en het oogt een stuk mooier. De plaatsing is wel wat lastiger.

Draaideur, zwaaideur of schuifdeur

Er zijn drie soorten binnendeuren te onderscheiden; de gewone draaideur, de zwaaideur en de schuifdeur. Een gewone draaideur komt het meeste voor. Het is wel van belang dat je goed nadenkt over de draairichting. Bepaal welke draairichting het meest praktisch is en aan welke kant je de scharnieren hangt.

Een zwaaideur kun je aan beide kanten openen. Van welke kant je ook vandaan komt, je kunt altijd zowel duwen als trekken. Ze zijn ook zelfsluitend. Je ziet ze veel in bijvoorbeeld restaurants en ziekenhuizen. De snelheid waarmee de deur sluit is vaak verstelbaar door verschillende ventielen.

Dan heb je ook nog de schuifdeur. Deze laatste is vooral heel praktisch als je weinig ruimte hebt om een deur te openen. Het is dus ruimtebesparend.

Lees ook: Stijlvolle en ruimtebesparende schuifdeuren

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe binnendeur?

Wat dat betreft kunnen we de binnendeur in twee soorten onderscheiden; de opdekdeur valt gedeeltelijk in het deurkozijn en gedeeltelijk op het deurkozijn. Daarom heb je er ook speciale scharnieren voor nodig om de deur op te hangen, de zogenaamde paumelle scharnieren. Een stompe deur valt altijd volledig in het kozijn en hangt aan gewone scharnieren.

Verschillende soorten binnendeuren

We schreven al dat er veel verschillende soorten binnendeuren zijn. De belangrijkste zetten we voor je op een rijtje:

Verfdeuren: Er zijn twee type verfdeuren verkrijgbaar. Dat zijn de hardboarddeuren en de tubespaandeuren. De hardboarddeur, ook wel honingraatdeur genoemd, heeft karton aan beide zijden en is bekleed met een vezelplaat. Bij een tubespaandeur zit binnenin spaanderplaat met luchtgaten. Het voordeel is dat deze steviger is, maar daarmee ook iets duurder dan een hardboarddeur. Desalniettemin heb je met de verfdeur wel een relatief goedkope deur in huis. Je moet ze nog wel zelf verven, maar dat kun je dan wel in elke gewenste kleur doen.

Gelakte deuren: Een gelakte deur is vooraf in de fabriek al gelakt met hoogwaardige lak. Je kunt een gelakte deur dan ook direct plaatsen.

Fineerdeuren: Op zo’n deur wordt een dun laagje fineer geplakt. Een fineerdeur is onder te verdelen in twee soorten; de vlakke deur of de stijlfineerdeur. Het voordeel van een fineerdeur is dat je deze niet hoeft te verven.

Glazen deuren: Je ziet ze steeds meer verschijnen, de glazen deuren. Je kunt een deur kiezen die volledig van glas is, maar ook een deur waar een deel van glas is. Het voordeel is dat een glazen deur veel licht naar binnen laat. Het nadeel is dan weer dat je altijd de andere ruimte in kunt kijken, en dat is niet bij elke ruimte gewenst.  

Stijldeuren: Hierop kunnen stijlen te versiering op worden aangebracht. Stijldeuren vind je vooral in rustieke woningen.

Metalen deuren: Een metalen deur is gemaakt van verzinkt staat en zal niet roesten. Daarom zijn ze zeer geschikt voor vochtige ruimtes, ze zijn maatvast, krimpvrij, schokbestendig en ze vragen weinig onderhoud.

Tip: bespaar niet op binnendeuren

Heb je al geteld hoeveel binnendeuren je in huis hebt? Toch kunnen we aanraden om niet te besparen op binnendeuren. Heb je ook al geteld hoe vaak je op een dag een deur open en sluit? Vooral de deur van de woonkamer naar de hal is een veelgebruikte deur en krijgt heel wat te verduren. Een deur moet dus van een zeer goede kwaliteit zijn. Let er dan meteen ook op dat binnendeuren bij je interieur passen. Een binnendeur moet discreet aanwezig zijn. Als ze te veel opvallen is het ook niet zo mooi. Daarmee kun je een prachtige eenheid in je huis vormen.

Lees ook: Nieuwbouw woning voorzien van kunststof kozijnen en kunststof voordeuren
Lees ook: Zelf een kast bouwen? Zó pak je het aan

Related Posts

1 Reactie

John 11 november 2016 - 14:59

Bedankt voor de tips.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.