Home Industrie Veiligheid op de werkvloer: 6 tips

Veiligheid op de werkvloer: 6 tips

Door bouwsuper
Veiligheid op de werkvloer

Hoewel er dag in, dag uit overal met allerlei apparatuur wordt gewerkt, is de veiligheid op de werkvloer nog altijd niet optimaal. Jaarlijks gebeuren er veel (bijna) ongevallen die, met een eenvoudige aanpassing, voorkomen hadden kunnen worden. Om je bewust te maken van de risico`s en de veiligheid te verhogen, geven we een paar tips.

Tip 1: Wees je bewust van de risico`s

Wat voor klus je ook gaat aanpakken, je kunt pas veilig werken als je weet welke risico’s je loopt. Stel je gaat zelf een schuur bouwen volgens de houtskeletbouw methode. Je gaat dus een betonnen vloer storten, balken zagen, houten planken misschien met een tacker vastzetten. Wat je vooraf moet doen is iedere stap doorlopen en per stap de risico`s opschrijven. Je kunt hierbij denken aan val en slipgevaar. Of kans op verwondingen door gebruik van zaagmachines. Maar ook rondvliegende splinters.

Tip 2: Elimineer zoveel mogelijk risico`s

Als je een lijst van de risico’s hebt gemaakt, is het handig om nog één ding te doen voordat je daadwerkelijk gaat beginnen. Elimineer zoveel mogelijk risico’s van je lijstje. Dus om te voorkomen dat je gaat uitglijden over natte planken, leg je planken niet op de grond maar op schragen. Niet rechtop zetten want dan kunnen ze vallen. Zoals begrijpt gaat het om de manier van denken. Je kunt zelf voor je eigen situatie wel invullen wat veilig is. Lees ook eens het artikel van de overheid over veiligheid op de werkvloer.

Tip 3: Draag oog en gezichtsbescherming

Als je aan het klussen gaat zorg dan dat je veilig gaat werken. Als je met meerdere mensen bezig gaat, let dan ook op elkaar. Maak gebruik van veiligheidsbrillen en indien nodig zelfs gelaatsbescherming. Oogletsel is een veel voorkomend ongeval in de industrie en de bouw. Dat geldt ook als je thuis aan het klussen bent. Het is kleine moeite maar je loopt niet het risico dat je de rest van je leven slecht of geen zicht meer hebt.

Tip 4: Draag gehoorbescherming

Hoewel het logisch lijkt geldt dit ook voor je gehoor. Juist het dragen van gehoorbescherming wordt vaak overgeslagen. In de meeste gevallen omdat het irriteert aan het gehoor. Maar dat wordt meestal veroorzaakt door gebruik te maken van verkeerde en/of goedkope bescherming. Laat een otoplastiek inmeten, deze past precies in je oor dus irriteert niet. Daarnaast worden alleen schadelijke geluiden gefilterd maar kun je elkaar nog wel verstaan.

Tip 5: Draag beschermende werkkleding

Tijdens het klussen trekken we meestal zo min mogelijk kleding aan. Je krijgt het er al warm genoeg van. Zeker als het ook nog eens prachtig zomerweer is. Vaak zie je mensen met ontbloot bovenlijf druk aan het klussen. Dit is helemaal niet verstandig. Juist je kleding is belangrijk om te voorkomen dat je grootste orgaan (je huid) gewond raakt. Hoe meer jij je blootgeeft, hoe groter de kans op verwondingen. Kleed je daarom zodanig dat je beschermd bent voor de gevaren van jouw werk.

Tip 6: Bespreek onveilige situaties met je collega’s

Je kunt niet alle risico’s elimineren. Om er voor te zorgen dat je toch zo veilig mogelijk werkt is het belangrijk dat je deze bespreekbaar maakt. Ga je met meerdere mensen aan de slag, neem dan even de tijd om elkaar op de risico’s te wijzen. Het kost maar weinig tijd maar het geeft heel wat meer problemen als er één van jullie gewond raakt.

Ondanks dat de genoemde tips vanzelfsprekend lijken, is dat in de praktijk blijkbaar minder bekend. Voel je niet bezwaard om je omgeving erop aan te spreken. Als jij iemand wijst op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, dan denk je juist met hem mee.

Related Posts