Home Klustips Thermostaatknop vervangen: vier praktische tips

Thermostaatknop vervangen: vier praktische tips

Door bouwsuper
Thermostaatknop vervangen, zo doe je dat

Een thermostaatknop is een knop die op de radiator zit. Je kunt de knop gebruiken om de verwarming handmatig wat harder te zetten, iets zachter te zetten of helemaal uit te schakelen. Is de thermostaatknop van de radiator kapot, dan kan het voorkomen dat de radiator veel te hard staat, veel te zacht blijft staan of voor altijd helemaal uit staat. Dit kun je eenvoudig verhelpen door de thermostaatknop vervangen. In dit artikel geven we je vier handige tips die je kunt raadplegen bij het vervangen van de thermostaatknop van de verwarming, zodat dit op de juiste manier gebeurt.

Tip 1: controleer eerst van welk merk de radiator is

Radiatoren worden aangeboden door verschillende merken. Welke knop je nodig hebt voor jouw verwarming, is onder andere afhankelijk van het merk van jouw radiator. Controleer eerst van welk merk jouw verwarming is, zodat je kunt voorkomen dat je een knop van het verkeerde merk aanschaft.

Tip 2: demonteer eerst de oude knop en haal dan pas een nieuwe

Wij raden je aan om altijd eerst de oude knop te demonteren en dan pas een nieuwe knop te halen. Door de knop eerst te demonteren, kun je de knop namelijk meenemen naar de winkel. Laat de knop zien aan een medewerker van de bouwmarkt. Hhij of zij weet precies welke thermostaatknop je nodig hebt voor jouw verwarming. Neem je de knop niet mee en heb je alleen de merknaam van de radiator, dan is de kans groot dat je de verkeerde knop mee krijgt. Dit is vervelend, want dan moet je weer terug naar de winkel om een nieuwe knop te halen.

Tip 3: houd rekening met het vrij kwetsbare materiaal van de knop

Een thermostaatknop is van plastic en dit betekent dat de knop niet zomaar overal tegen kan. Knijp bijvoorbeeld niet te hard in de knop bij het monteren. Dan loop je het risico dat je de knop kapot knijpt. Vervelend, want dan moet je weer terug naar de bouwmarkt om een nieuwe knop te halen.

Tip 4: let goed op de draairichting van de knop

De meeste thermostaatknoppen hebben een niveauaanduiding. Zet je de knop bijvoorbeeld op niveau 1, dan staat de verwarming zachtjes aan. Zet je de knop op 2, dan gaat de radiator wat harder draaien. En zet je de knop op 3, 4 of 5, dan wordt het nog iets warmer in huis. Om de radiator uit te schakelen, zet je de knop op niveau 0.

Bij het monteren van de nieuwe radiatorknop, is het belangrijk dat je goed op de draairichting van de knop let in combinatie met de niveauaanduidingen op de knop. Het moet namelijk niet zo zijn dat je de verwarming juist kouder zet als je van 3 naar 4 schakelt. Of dat je de knop de verkeerde kant op moet draaien om de radiator uit te schakelen. Controleer hoe de oude knop er op dit moment op zit. Houd dezelfde draairichting aan voor de nieuwe knop, dan kan er niets mis gaan.

Lees ook: Hoge energierekeningen? Bespaar op je verwarming; 8 tips

Radiatorombouw

Niet voldoende kennis voor deze klus? Besteed de klus dan uit

Het vervangen van een radiatorknop is helemaal niet moeilijk en zo gebeurd, maar lang niet iedereen weet hoe dit precies moet. Heb jij geen idee hoe je de knop van jouw verwarming moet vervangen? Ook niet na het lezen van bovenstaande tips en eventueel het bekijken van een online tutorialvideo? Dan kun je het thermostaatknop vervangen beter uitbesteden aan een professional. Dit kost je wat geld, maar dan weet je wel zeker dat de knop op de juiste manier geplaatst wordt.

Ga je toch zelf aan de slag met het vervangen van de thermostaatknop en doe je dit verkeerd, dan kun je de radiatorkraan beschadigen. Dit kan betekenen dat je verwarming gaat lekken en op deze manier ben je nog verder van huis. Heb je het idee dat het vervangen van de radiatorknop je niet zonder slag of stoot gaat lukken, dan kun je beter meteen een professional inhuren. Doe je dit niet en ga je zelf aan de slag, dan zijn de kosten uiteindelijk alleen maar hoger.

Lees ook: Verschillende radiatoren uitgelicht
Lees ook: Een radiatorombouw zelf maken

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.