Home Stappenplannen Stappenplan voor de eerste keer lassen

Stappenplan voor de eerste keer lassen

Door bouwsuper

Hoewel er over lassen veel bekend is, blijft het toch altijd lastig om een begin punt te zoeken. Voordat je kan beginnen met je eerste lasproject, moet je nadenken over de techniek, plaats en veiligheidsmaatregelen die bij het lassen komen kijken. Hopelijk biedt dit stappenplan je een hulp bij het maken van je eerste keuze.

Stap 1: Wat wil je lassen?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat ga ik lassen? Het is van enorm belang om te weten van welk materiaal je te lassen object is gemaakt, omdat je van uit dat punt gaat beslissen welke lastechniek je moet gebruiken. Je kan namelijk niet elke laswijze voor elk soort lasmateriaal gebruiken. Voorbeelden van verschillende soorten lastechnieken en wanneer je deze kunt gebruiken zijn: MIG/MAG-lassen, MAG te gebruiken bij ongegeneerde en laaggeleerde staal soorten, MIG is de techniek die vaak gebruikt wordt bij aluminium en aluminium legeringen. TIG-lassen kan gebruikt worden bij zowel RVS als aluminium en leiding werk, maar vergt wel veel ervaring. Dit is dus niet de meest geschikte techniek om direct mee te beginnen. De laatste techniek die we hier benoemen is lassen met BMBE, ook wel elektroden lassen genoemd. Deze techniek wordt vooral gebruikt door de doe-het-zelf’ers op dun plaat materiaal.

Stap 2: Waar ga ik lassen

Het tweede onderdeel dat enorm van belang is, is de locatie waar je gaat lassen. Het verschil tussen binnen en buiten lassen, zit hem in het feit dat buiten de natuurelementen een rol spelen. Bijvoorbeeld met MIG/MAG-lassen waait je beschermgas weg, wat een negatief effect heeft op je laswerk. De naden worden zwak, het ziet er on-professioneel uit en de lasnaad gaat eerder roesten. Net als eerder genoemd kan MIG/MAG-lassen dus alleen binnen, het lassen door middel van BMBE ofwel electrode lassen kan buiten mits er weinig wind staat. TIG-lassen is net als MIG en MAG-lassen windgevoelig en moet dus binnen gedaan worden. Let wel op dat binnen ook echt binnen is waar het windstil is. Tocht kan ook een boosdoener zijn voor slechte laskwaliteit.

Stap 3: Veiligheid voorop

Het maakt niet uit wat of waar je gaat lassen, let altijd op je eigen veiligheid. Het dragen van een lashelm, paar leren handschoenen en een schort is dan ook een verplicht voor elke hobbyist. De lashelm is het meest van belang: hierdoor wordt je hoofd beschermt voor vonken en spatten en het speciale glas in de lashelm beschermt je ogen tegen fel licht en UV-straling. Vergeet daarbij ook niet dat bij lassen veel schadelijke dampen vrijkomen. Het is daarom ook aan te raden om een mondkapje te dragen onder je helm.

Stap 4: Een goed begin is het halve werk.

Het lijkt een open deur, maar niets is zo vervelend om midden in je las te moeten stoppen omdat je iets bent vergeten. Zorg voor het lassen er allereerst voor dat je metaal goed schoon is voor een mooi lasresultaat. Houd al je gereedschap, aantekeningen en bescherming binnen handbereik!

Stap 5: Ga het gewoon doen!

Het leuke maar ook lastige aan lassen is dat je het alleen leert door het te doen. Het beste is om naar aanleiding van bovenstaande informatie een lasmethode te kiezen die voor jouw van toepassing is en daarvandaan je te gaat verdiepen hoe je de desbetreffende techniek moet uitvoeren. Uiteindelijk komt het er dan op neer dat je het zelf moet doen en het gevoel in de vingers moet krijgen. Hoe vaker je het probeert, hoe beter je wordt.

Aller begin is moeilijk, dus laat je vooral niet uit het veld slaan. Veel succes met het begin om geweldige lasser te worden.

Related Posts