Home Klustips Lekkend balkon repareren; zo doe je dat

Lekkend balkon repareren; zo doe je dat

Door bouwsuper
Lekkend balkon

Lekkages kunnen op verschillende plekken in je huis ontstaan. Zo kun je denken aan lekkages rondom je leidingen, rond de afvoer van het sanitair, en op nog veel meer verschillende plekken. Als je een lekkage opmerkt, dan is het van groot belang om direct actie te ondernemen. Zo minimaliseer je de kans op waterschade en op nog grotere problemen. Dit geldt niet alleen voor alle lekkages die je in je huis ontdekt, ook voor een lekkend balkon. Wil jij een lekkage op je balkon opsporen en verhelpen? In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om een lekkage op te sporen.

Een lekkend balkon 

Een lekkend balkon is enorm vervelend. En als je in een flat of appartement woont, dan is het ook nog eens vervelend voor je benedenburen. Verf kan gaan bladderen, behang kan loslaten er kunnen zelfs stukken stucwerk naar beneden komen zetten. En dan hebben we het nog niet eens over het water wat overal en nergens doorheen gaat. Tot je benedenburen aan toe. En het vervelendste, het vocht kan de betonconstructie aantasten met alle gevolgen van dien.

Neem direct zelf maatregelen

Als je een lekkage hebt, dan is het van groot belang om direct maatregelen te nemen. Als je schade vergoed wilt krijgen van de verzekering dan ben je verplicht om direct actie te ondernemen om de schade binnen de perken te houden. Bij een forse lekkage kun je het beste direct de hoofdkraan afsluiten, zo voorkom je dat er nog meer water weglekt en het nog meer schade veroorzaakt.

Overleg met de verzekering

Zodra je de eerste maatregelen hebt genomen om erger te voorkomen, is het van belang om eerst een aantal goede foto’s te maken van de lekkage en de schade. Deze foto’s kun je later als bewijsmateriaal gebruiken voor de verzekering. Daarna bel je de verzekering en breng je hen op de hoogte van de schade en bespreek je met hen de vervolgstappen. Overleg met de verzekering is van groot belang, als je reparaties uitvoert die niet door de verzekering zijn uitgevoerd, dan loop je kans dat de kosten niet worden vergoed.

De regenpijp

Het kan ook zo zijn dat het aan de regenpijp ligt. Vaak loopt er over het balkon een regenpijp die het regenwater van je huis moet afvoeren. Als deze regenpijp verkeerd is afgesloten, of is verzwakt, dan kunnen er lekkages ontstaan die heel vervelend kunnen zijn. Het regenwater sijpelt via de regenpijp naar buiten op de plek waar je dat liever niet hebt. Het regenwater trekt in de buitenmuren en hoe meer vocht er in deze muren terechtkomt, hoe groter de problemen in je woning kunnen zijn. Vaak ontdek je dit doordat je schimmelplekken op de muur ontdekt.

Hulpmiddel voor een lekdetectie op balkons

Waar het precies lekt is soms niet eens meteen duidelijk. Het opsporen van de lekkage kan nog een flinke uitdaging zijn. Om onnodig sloop- en breekwerk te voorkomen, en daarmee ook een hoop ellende en onnodige kosten, kan het verstandig zijn om eerste een specialist in te huren bij het opsporen van een lekkage. Een lekkage kan door specialisten op verschillende manieren worden opgespoord. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van ultrasone trillingen. De weerkaatsing van deze trillingen geven een goede indicatie van de bron van de lekkage. Naast ultrasone trillingen kan er ook gebruik worden gemaakt van een thermografische camera, een infraroodcamera, vochtmeting of traceergas. Daarmee is een specialist in staat om de exacte plek te vinden. Vervolgens kan jijzelf of bijvoorbeeld de loodgieter aan de slag om de lekkage te verhelpen.

Lekkend balkon repareren; pak het gelijk goed aan

Als je een lekkend balkon ontdekt dan wil je dit snel verhelpen. Snel verhelpen betekent niet altijd dan het ook goed verholpen wordt. Zo kun je beginnen met het afkitten van de randen, maar dat helpt maar eventjes als je de bron niet meteen goed aanpakt. Als het beton onder de bedekking niet goed droog is, dan heb je over een paar maanden weer ellende. De tip is om een lekkage direct goed aan te pakken om voor eens en altijd van je lekkende balkon af te zijn. Het kost wat meer tijd, werk en geld, maar uiteindelijk is het wel besparend en het scheelt je enorm veel ellende. En dat laatste is ook heel wat waard.

Om voor eens en altijd van je lekkende balkon af te zijn, kun je het beste de reparatie meteen goed aanpakken. Dat betekent dat je alle oude bedekkingen en alles wat verder los zit verwijdert. Daarna laat je het beton goed laat drogen. Als je er zelf niet zo handig in bent, dan is het verstandig om een goede loodgieter te vragen die het balkon voor jou kan repareren.

Balkonvloer waterdicht maken met waterdicht antislip coating

Een balkonvloer waterdicht maken kan met een waterdichte coating. Voor de onderstaande beschrijving van balkonreparatie zijn er kant en klare pakketten verkrijgbaar, genoeg voor zo’n 3 tot 5 vierkante meter.

Voor een goede hechting van de uiteindelijke afdichting voorzie je de vloer allereerst van een hechtprimer en een wapeningsvlies tot zo’n 10 cm hoogte langs de randen. De volgende lagen breng je steeds aan tot aan de rand van het vlies. Vervolgens zet je met een lijmkam een 2 mm dikke, elastisch blijvende, polyurethaanlaag op. Dit is je basis.

Laat de basislaag drogen en breng dan met een roller nogmaals een iets dunnere laag polyurethaan aan. Voordat deze laag de kans krijgt om te drogen strooi je het in met vuurgedroogd kwartszand. Dit laat je wederom drogen. Nadat het is gedroogd veeg je het overtollige kwartszand weg en breng je met een rol de topcoating aan. De topcoatings zijn verkrijgbaar in meerdere RAL-kleuren. Deze coating heeft een levensduur van minimaal 10 jaar, mits het goed is aangebracht.

Lekkage voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Met deze tips kun je lekkage op je balkon voorkomen:

  • Bladeren en takken kunnen op het balkon waaien. Om te voorkomen dat deze naar de afvoer worden gevoerd kun je een bladvanger gebruiken. Een bladvanger houdt bladeren en takjes buiten de afvoer waardoor verstopping kan worden voorkomen.
  • Veel balkons zijn van een houten vlonder voorzien. Als deze niet goed is aangelegd, dan kan het regenwater daarin trekken. Als het niet meer goed kan drogen dan ontstaat er houtrot, met alle gevolgen van dien.
  • Controleer de regenpijp en waterleidingen regelmatig op beschadigingen. Laat het indien nodig repareren voordat het te laat is.

Lees ook: Praktische tips voor een veilig balkon
Lees ook: Maak je balkon gezellig: 6 tips

Related Posts

1 Reactie

Dakpannen Vervangen 9 oktober 2014 - 10:39

Goede tip!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.