Home Gereedschap De kniptang: hier gebruik je hem voor

De kniptang: hier gebruik je hem voor

Door bouwsuper
Kniptang; dit moet je weten

Ga je klussen, dan komt onvermijdelijk het moment dat je iets op maat maken moet. Bijvoorbeeld door te zagen, maar vaker nog door te knippen, in te korten of te snijden. Denk aan het bewerken van ijzerdraad, stroomdraad, draadnagels, boutstelen, tegels, koperen leidingen en stroomdraden. Welke kniptang klaart de klus? Er zijn heel veel verschillende soorten kniptangen, scharen en snijders op de markt. Om je wegwijs te maken in dit oerwoud van kniptangen, hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Zo weet je in het vervolg precies welke kniptang je nodig hebt voor welke klus.

Zijkniptang

De zijkniptang knipt aan de zijkant. Soms zijn er namelijk situaties waarbij je ergens met een andere kniptang, bijvoorbeeld een voorkniptang, niet bij kunt omdat de handvatten in de weg zitten. In deze gevallen is een zijkniptang de juiste keuze. Deze kniptang gebruik je voor het afknippen van materiaal zoals ijzerdraad, metaaldraad en draadnagels. Het handigste is om de kniptang aan het eind van de handvatten vast te houden. Op deze manier gebruik je zo weinig mogelijk kracht bij het knippen.

Tegelkniptang

Ben je bezig met een klus in je badkamer, dan is er altijd wel een moment dat je een tegel van een bepaalde vorm moet voorzien. Bijvoorbeeld om de tegel netjes om een buis te laten aansluiten of om een klein hoekje op te vullen. Nadat de wandtegel dan is ingesneden met een tegelsnijder, geef je de tegel snel en nauwkeurig de juiste vorm met een kniptang. In dit soort gevallen kun je dat het beste doen met een tegelkniptang. Deze kniptang heeft een harde bek, hiermee knabbel je als het ware eenvoudig stukjes van de keramische tegel af tot die de juiste vorm heeft. Ook voor het maken van een mozaïeken vloer of wand, zijn deze kniptangen onmisbaar.

Gaatjestang

Voor als je ergens gaatjes in moet maken, is een gaatjestang een must have. Niet alleen handig voor het maken van extra gaatjes in een leren riem, maar ook is deze kniptang geschikt voor materialen als karton, plastic, rubber en vinyl. Deze kniptangen hebben vaak zes soorten pijpjes, waarmee je gaatjes van zes verschillende formaten kunt maken, vaak met een diameter van 2 tot 4,5 millimeter. Met de kniptang pons je, zonder veel kracht te gebruiken, een nauwkeurig gaatje in het materiaal.

Betonschaar

Moet je steen, beton, stalen staven, boutstelen of kettingschalmen van een dikte tot 10 millimeter op maat maken, dan wijk je uit naar een fors model kniptang: de betonschaar. Dankzij de lange stelen van deze kniptang én dankzij een extra hefboomoverbrenging, kun je met relatief weinig kracht een hele grote knipkracht uitoefenen. Met deze kniptangen is het dan ook vrij gemakkelijk om fietssloten open te knippen. Om deze reden worden veel fietssloten dan ook getest met een betonschaar. Alleen kettingen van gehard staal, zijn sterk genoeg om de test met deze kniptang te doorstaan. Verder gebruikt de brandweer dit gereedschap bij technische hulpverlening.

Blikschaar

Blikscharen, ook wel plaatknipscharen, plaatscharen of gatsnaren genoemd, zijn er om blik en dunne metaalplaten tot een dikte van anderhalve millimeter mee te knippen. Er zijn verschillende soorten blikscharen, de één kan bijvoorbeeld iets dikkere platen knippen dan de ander. Dankzij een hefboomoverbrenging, net zoals bij de betonschaar, én dankzij de extra lange benen, kun je met deze kniptang extra kracht zetten. Kleine rechte stukken knippen wordt met deze kniptang een fluitje van een cent, net zoals het knippen van papier met een normale schaar. Ronde vormen zijn met deze kniptang wel wat lastiger, omdat de messen recht zijn. Gebruik hiervoor een rondbekschaar. Wil je juist dikke platen knippen, dan ben je beter af met een stokschaar, waarbij de schaar aan één kant in een bankschroef wordt bevestigd zodat de schaar op z’n plek blijft tijdens het knippen.

Kabelschaar

Soms is het noodzakelijk om stroomkabels in te korten omdat ze te lang zijn. Hiervoor gebruik je een kabelschaar. Dankzij de geharde en nauwkeurig geslepen snijkanten, knip je met deze kniptang nauwkeurig en zonder de draad te vervormen. Niet alle kabelscharen zijn hetzelfde, sommige zijn namelijk niet geschikt voor het knippen van staaldraad en koperdraad. Check voor het knippen altijd met een spanningsmeter of de stroom van de kabels af is. Het knippen van kabels is immers niet zonder gevaar. Ondanks dat de kabelscharen vaak voorzien zijn van rubberen poten die niet geleiden, kun je hier niet van op aan als er een grote hoeveelheid stroom op kabels staat. Verder doe je er goed aan om de handleidingen van het object dat je wilt aanpassen, goed door te lezen. Sommige kabels mogen namelijk nooit worden doorgeknipt, ook niet met een kniptang.

Lees ook: Meten = weten; welk soort meetgereedschap voor welke klus

Kniptang, de verschillende soorten op een rij

Pijpensnijder

Om ronde, koperen leidingen haaks door te snijden, gebruik je een pijpensnijder. Loodgieters en verwarmingsmonteurs gebruiken dit soort kniptangen dan ook erg vaak. Vaak is deze snijder voorzien van een uitklapbare afbramer om de braamvorming die aan de binnenkant van de pijp ontstaat tijdens het snijden, netjes te verwijderen. De pijpen kunnen van koper, messing of lichtmetaal zijn met een wanddikte van vaak drie tot dertig millimeter. Door een pijpsnijder te gebruiken, is deze klus sneller geklaard dan wanneer je dit met bijvoorbeeld een beugelzaag doet.

Simkaartknipper

Met de komst van smartphones is het formaat van simkaarten steeds kleiner geworden. Inmiddels zijn er, naast de originele simkaart, twee kleinere versies: de micro simkaart en de nog kleinere nano simkaart. Bij deze drie verschillende groottes is alleen het formaat van het plastic kaartje anders. De grootte van de chip is bij elk formaat hetzelfde gebleven. Dus heb je een nieuwe smartphone en past jouw simkaart niet, dan kun je deze zelf kleiner maken met een speciale kniptang: een simkaartknipper. Deze kniptang geeft jouw simkaart nauwkeurig het juiste formaat, waardoor de simkaart goed past in je telefoon. Zélf je simkaart knippen met een normale schaar is niet aan te raden. Het is risicovol omdat de kans bestaat dat je niet nauwkeurig knipt, waardoor de simkaart onbruikbaar wordt of niet goed past in je smartphone.

Lees ook: Wat zit er in jouw eerste gereedschapskist!
Lees ook: Gereedschap: goedkoop is duurkoop

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.