Home Verlichting Hanglampen op de juiste wijze en de juiste plek installeren

Hanglampen op de juiste wijze en de juiste plek installeren

Door bouwsuper

De verlichting is een essentieel onderdeel van het interieur. Niet alleen uit praktische overwegingen, maar ook voor de sfeer en uitstraling van het interieur. Goede verlichting maakt een woning huiselijk, gezellig en sfeervol. Bij een verkeerde installatie of gebruik van verkeerde lampen kan het de uitstraling juist kil of rommelig maken.

De verlichting is dan ook een belangrijk onderdeel om extra aandacht aan te besteden bij de inrichting van een woning of tuin. Met een juiste combinatie van hanglampen, staande lampen en tafellampen kan een prachtig interieur gecreëerd worden. Lees de tips hieronder om dit te bewerkstelligen en met name alles over de installatie van verlichting zoals hanglampen.

Combinatie van lampensoorten

Bij het uitkiezen van verlichting bestaat er de keuze uit verschillende soort lampen. Boven tafels wordt vaak gekozen voor hanglampen, terwijl in de woonkamer onder meer staande lampen en kleinere tafellampjes goed passen.

Het doel hierbij is niet alleen om de verlichting goed te integreren met het gehele interieur, maar ook te kiezen voor lampen die de ruimte optimaal verlichten. Hierbij gaat het niet om een zo helder mogelijke ruimte, maar juist om een sfeervolle hoeveelheid licht.

Lichtvermogen van lampen

Om er zeker van te zijn dat de hoeveelheid licht goed past bij de ruimte, moet er gelet worden op het lichtvermogen van een lamp. Dit wordt aangegeven met de maten lumen en lux. Lumen is hierbij de totale lichthoeveelheid die wordt verzonden. Lux is de intensiteit van dit licht op een bepaald oppervlakte.

Beide waarden zijn interessant, maar in de praktijk wordt er vooral gelet op lumen. Dit is dan ook de maat die meestal duidelijk op de verpakking van een lamp staat weergeven. Voorheen werd er vooral gelet op het vermogen van de lamp, aangegeven in Watt (W). Omdat er nu verschillende lampensoorten bestaan (bijvoorbeeld LED en spaarlamp) die bij een zelfde vermogen een andere lichtintensiteit hebben, is dit geen goede waarde meer om op te letten. Kijk altijd naar lumen.

Hanglamp boven tafel

Erg stijlvol zijn hanglampen die boven een tafel geïnstalleerd worden. Let hierbij altijd op de grootte van de tafel in verhouding tot de hanglamp zelf. Hanglampen mogen esthetisch gezien eigenlijk niet uitsteken ten opzichte van de tafel. Met meerdere kleine hanglampen is dit geen probleem, maar bij grote modellen met één grote kap is dit een factor om rekening mee te houden.

Bepaal vooraf wat voor lichtintensiteit wenselijk is. Vaak is het mogelijk om een dimmer op de verlichting te zetten. Is dit het geval, dan kan het geen kwaad om redelijk felle lampen aan te schaffen. Voor sfeervolle situaties kan de intensiteit laag gezet worden, maar is er een helder licht nodig, dan is dit ook geen probleem.

Hoogte hanglamp boven eettafel
Een veelvoorkomende vraag is hoe hoog een hanglamp boven de eettafel idealiter moet hangen. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, hoewel de gemiddelde hoogte voor een hanglamp ongeveer 60 tot 80 centimeter boven het tafelblad is. Hoger is echter ook mogelijk, terwijl lager over het algemeen te laag zal zijn.

Belangrijk is dat de verlichting niet in de weg zit, bijvoorbeeld bij het opstaan. Tegelijkertijd moet het licht geconcentreerd op de tafel terecht komen. Of dit het geval is bij een bepaalde hoogte, hangt met name af van de kap van de hanglamp. Hoe smaller deze is, hoe meer geconcentreerd het licht omlaag wordt gezonden en hoe hoger de hanglampen geïnstalleerd kunnen worden. Vanzelfsprekend speelt ook de lichtintensiteit van de lamp hierbij een rol.

Installatie hanglampen aan plafond

Het is vrij eenvoudig om zelf hanglampen of plafondlampen te installeren, mits er al een aansluiting aanwezig is in het plafond. Schakel eerst de stroom uit, zodat u niet per ongeluk een schok kunt krijgen. Controleer met een speciale schroevendraaier met een lampje (spanningszoeker) of de spanning inderdaad van de draden af is.

Draden en kroonsteentje
Hangt er nog geen lamp, dan steken er meestal twee of drie draadjes uit met hieromheen vaak een wit blokje, wat ook wel het kroonsteentje wordt genoemd. Dit kroonsteentje zit soms ook aan de bedrading van de lamp. Is er geen kroonsteentje waar de draadjes uit het plafond inzitten, dan kan het zijn dat de draadjes ook nog gestript moeten worden.

Dit wil zeggen dat een stukje van het omhulsel aan het uiteinde van de kabel verwijderd moet worden. Dit kan met een striptang. Strip niet meer dan nodig, omdat het omhulsel isolatie en daarmee veiligheid biedt aan het draadje.

Er zijn altijd minimaal twee draadjes: een blauwe en een zwarte. Soms is er nog een geel of groen draadje aanwezig, dit is het aardedraadje. De hanglamp heeft ook een blauw en zwart draadje. Het enige dat gedaan moet worden is het zwarte draadje bevestigen in het poortje waar het zwarte draadje van het plafond ingaat. Hetzelfde wordt gedaan voor het blauwe draadje.

Bevestiging hanglampen
Meestal is het handig om van tevoren al het armatuur vast te maken aan het plafond wanneer het een plafondlamp betreft. Bekijk de lamp vooraf om te bepalen wat de beste volgorde is. Zorg ervoor dat het armatuur zo stevig mogelijk vastzit aan het plafond, zodat de hanglamp niet plotseling kan vallen en netjes oogt.

Loopt de draad van de hanglamp langs het plafond, werk deze dan mooi weg met een plastic gootje in de kleur van het plafond.

Buitenverlichting: extra aandacht

Ook de tuin kan extra sfeervol worden met mooie verlichting. Bij de installatie van buitenverlichting is extra zorg nodig, omdat de lampen met allerlei weersomstandigheden te maken krijgen. Hoewel buitenverlichting hiervoor is gemaakt, is de bedrading nog altijd een gevoelig onderdeel.

De zogenaamde IP-waardes geven een indicatie van de bestendigheid van de verlichting tegen water en stof. Er zijn diverse gradaties, maar ga het liefst voor verlichting met de IP44-gradatie of hoger. Bij IP44 is de tuinverlichting in elk geval bestand tegen grof vuil en spatwater. Dit is normaal gesproken voldoende. Let er wel op dat stopcontacten zich op een afgedekte locatie bevinden, om kortsluiting te voorkomen.

Tips voor tuinverlichting
Kies bij buitenverlichting voor een zacht licht, dat niet verblindend is, zelfs wanneer in het licht gekeken wordt. Wees daarnaast terughoudend met de verlichting, omdat het juist sfeervol is wanneer er ook donkere delen overblijven. Let tenslotte op eventuele overlast die de lampen kunnen opleveren voor buren. Overigens geldt dat soms ook voor binnenverlichting, bijvoorbeeld voor hanglampen waar u of uw kinderen in een dolle bui aan gaan hangen. Dat kan in een etagewoning problemen voor uw onderburen veroorzaken als de hanglampen wat minder stevig bevestigd zijn …

Related Posts