Home Klustips Centrale verwarming in huis: hoe werkt dat?

Centrale verwarming in huis: hoe werkt dat?

Door bouwsuper

Een nieuw huis, een warme plek. Dat jouw gezin voor warmte zal zorgen staat vast, maar daarmee gaat de temperatuur nog niet de hoogte in. Centrale verwarming is ideaal om jouw ‘thuis’ binnen een tiental minuten gezellig op te warmen tot jouw ideale temperatuur. Maar hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je op letten bij de aankoop?

Centrale verwarming

Centrale verwarming (CV) is een verwarmingssysteem waarbij de warmte centraal wordt opgewekt en aan de hand van een medium wordt overgebracht. Dit medium kan zowel bestaan uit stoom, water als lucht. De temperatuur wordt meestal geregeld aan de hand van een zogenaamde kamerthermostaat.

Werking

Een installatie bestaat meestal uit een ketel, een warmteafgiftesysteem, een expansievat, een circulatiepomp en regelapparatuur. Technische details laten we achterwege, maar het is toch handig om te weten hoe zo een installatie eigenlijk werkt.

Meestal zal de ketel voorzien zijn van water. De brander zal het water in die ketel verwarmen en de pomp zal het water naar de verwarmingselementen sturen. Deze verwarmingselementen zorgen ervoor dat het verwarmde water zijn hitte kan afgeven in de verschillende kamers, het afgekoelde water stroomt nadien gewoon terug naar de ketel waar het proces zich herhaalt. De temperatuur kan je zelf regelen aan de hand van de regelapparatuur.

Wanneer je water verwarmt, dan zet het uit. Om dat extra volume op te vangen (anders zou je ketel simpelweg ontploffen) is er een expansievat voorzien, dit vat vangt dat extra volume op.

Welke verwarming kiezen?

Welke verwarming ideaal is voor jouw woning, zal afhangen van de verwarmingstoestellen en de gewenste ketel. Deze ketel heeft immers een eigen energiebron nodig en zal dus werken aan de hand van elektriciteit, stookolie, aardgas of hout. Ook de verwarmingstoestellen spelen een grote rol, vooral op esthetisch en comfortvlak. Er is de keuze tussen vloerverwarming, radiatoren en convectoren.

Waar moet je op letten?

Bij de aankoop en plaatsing van centrale verwarming is het belangrijk om rekening te houden met de installatiekosten en deze af te wegen ten opzichte van het rendement.

De installatie van vloerverwarming is bijvoorbeeld vrij duur, maar het rendement is echt wel pakken beter omdat er een gelijkmatige verdeling van warmte plaatsvindt. Op lange termijn win je die investering dan ook terug door dit beter rendement.

Bovendien is het belangrijk om ook steeds na te vragen welke onderhoudskosten er nodig zijn. Een mazouttank bijvoorbeeld moet vaak gekeurd worden, ook zulke zaken kunnen de kostprijs onverwachts de hoogte injagen. Hou ook rekening met deze kosten bij je rendementsvergelijking.

Weten waar je nog op moet letten bij de aankoop van een ketel? Bekijk zeker dit filmpje voor een handig en praktisch overzicht.

Aankoop

Bij de aankoop van een centrale verwarming is het belangrijk om een afweging te maken tussen de prijs, het type, de garantie en de invloed op het milieu. Bij CVkoopjes verwarmingshop komen er regelmatig goede aanbiedingen voorbij.

Conclusie

Het vernieuwen of aanleggen van centrale verwarming in je woning kost dan misschien wel handenvol geld, maar zowel efficiëntie als rendement maken veel goed. Er bestaan tal van ketels, afhankelijk van de gewenste energiebron. Vergelijk voor iedere installatie zowel rendement als kostprijs en laat je bijstaan door een specialist.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.