Home Klustips 8 tips voor het handig aanbrengen van raamfolie

8 tips voor het handig aanbrengen van raamfolie

Door Judith
Raamfolie aanbrengen; 8 tips

Iedereen kan raamfolie aanbrengen. Helaas doet lang niet iedereen het goed, met als gevolg dat het er lelijk uitziet. Raamfolie met bubbels en scheef hangende raamfolie zijn maar enkele voorbeelden van verkeerd aangebrachte raamfolies. Daarom geven wij 8 praktische tips waarmee je zelf je raamfolie aan kunt brengen. Zonder bubbels, keurig recht en op de perfecte hoogte.

1. Kies de juiste raamfolie

Niet elke raamfolie is even goed, even sterk en even makkelijk aan te brengen. Toch is er minder verschil dan je zou verwachten. Als je een beetje handig bent en je volgt deze tips, kun je ook de goedkoopste folie keurig netjes op je ramen plakken. Nee, met ‘kies de juiste raamfolie’ bedoelen we vooral: kies móóie raamfolie. Er zijn tientallen soorten met verschillende vormen, verschillende doorkijk en verschillende stijlen.

2. Maak je ramen schoon

Raamfolie plak je altijd aan de binnenkant van de ruit. En hoewel het niet belangrijk lijkt, is schoonmaken juist super belangrijk! De raamfolie plakt namelijk aan de ruit doordat de folie statisch is. Maar een perfect glad plakkend oppervlak krijg je alleen als de ruit zo schoon en vetvrij mogelijk is.

3. Hoogte

De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo’n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm. Lange mensen kunnen dus nog wel gluren! Je meet de hoogte vanaf straathoogte. Ligt de straat lager, dan komt je folie ook wat lager.

4. Streep het raam af

Het handigst zet je de ‘maatstrepen’ op de buitenkant van het raam met een niet-watervaste stift. Gebruik een waterpas bij het trekken van de lijn. Teken de bovenlijn uit op de gewenste hoogte. Wil je de folie niet helemaal op dezelfde breedte als de ruit hebben? Teken dan ook aan beide zijden een verticale lijn waar de folie moet stoppen.

5. Knippen en spuiten

Raamfolie heeft vrijwel altijd een standaard breedte van 40 cm. Je hoeft hier dus niets aan te veranderen. De lengte moet je natuurlijk wel aanpassen aan de breedte van je ruit. Meet de folie af, trek er een perfect rechte streep overheen en knip hem af. Neem een plantenspuit en doe hier schoon water in. Spuit het raam in zodat het hele raam vol zit met kleine druppeltjes.

6. Raamfolie aanbrengen

Pel voorzichtig de achterkant van de folie in één hoek. Trek de achterkant dan over de breedte van de baan een klein stukje los. Plaats de folie op de natte ruit en trek steeds iets meer achterkant los terwijl je de folie tegen het raam drukt. Bellen of bubbels zijn nu nog niet erg en het is ook niet erg als de strook nog niet perfect zit.

7. Perfectioneren

Meteen na het aanbrengen neem je een bankpasje. Je schuift de folie eerst zo precies mogelijk op de lijnen die je hebt getekend, zodat hij goed in positie is. Dan begin je vanaf één hoek met het bankpasje over de folie te schuiven. Je duwt alle bubbels en overtollig vocht voor je uit. Het folie dat je al hebt gladgestreken zit perfect tegen de ruit geplakt. Zie je soms hier of daar nog een heel klein randje of bubbeltje? Meestal trekt dat weg wanneer de ruit droogt.

Lees ook: 5 tips om energie te besparen bij je ramen

Raamfolie aanbrengen; 8 tips

8. Goed drogen

Laat de raamfolie goed tegen het raam aan drogen. De eerste paar dagen kun je je ramen beter even niet wassen. Uiteindelijk zit de folie heel goed gehecht en de temperatuursverschillen van dag en nacht hebben de folie vacuüm getrokken. Nu kun je zonder zorgen de ramen wassen: de folie zit stevig vast en zal niet zomaar loskomen tenzij er lucht tussen zit.

Het aanbrengen van raamfolie is helemaal niet zo lastig als je het goed doet. Er zijn echter wel heel wat veelgemaakte fouten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende fouten:

  • De ruit wordt niet natgemaakt. Het gevolg is dat de raamfolie niet meer kan worden verschoven na het hechten. Zit hij niet goed, dan moet je opnieuw beginnen.
  • Er zitten grote bubbels die niet weg willen. Meestal heb je dan te lang gewacht met het wegstrijken van de bubbels. Je kunt beter de folie helemaal loshalen en opnieuw beginnen.
  • De achterkant wordt meteen helemaal losgetrokken. Het gevolg is dat de folie aan zichzelf gaat plakken. Het wordt nog onhandelbaarder dan plastic huishoudfolie!

Wanneer je deze fouten weet te vermijden en je volgt het stappenplan, kan er weinig fout gaan. Je folie komt keurig netjes op je ramen te zitten en mensen kunnen niet meer zo makkelijk naar binnen gluren. Het is een veel voorkomende badkamerklus, zodat er wel licht binnen komt, maar de buren niet mee kunnen kijken als je even lekker wilt douchen.

Raamfolie kopen?

Wil je ook raamfolie op het raam? Een groot assortiment aan raamfolie vind o.a. bij de Praxis. Verkrijgbaar met diverse motiefjes.

Lees ook: Meer privacy met raamfolie
Lees ook: Zo maak je je slaapkamer écht donker!

Related Posts